Standolnak, kopogtatnak – ne lepődjen meg, ha támogató aláírását kérik holnaptól

cyberpress.hu összeállítás

Április 20-tól megkezdődik a helyi önkormányzati választásokra való felkészülés, szombattól indulhat a hivatalos kampányolás. Ettől a naptól lehet ajánlásokat gyűjteni, a választáson indulni szándékozók tehát a következő napokban minden megtesznek azért, hogy minél több választópolgárral találkozzanak. Június 9-én a helyhatósági mellett nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választásokat is tartanak, így az ezen kandidáló jelöltek, jelölő szervezetek is gyűjtik az ajánlásokat.

A helyi önkormányzati választáson jelöltet állítók a helyi választási irodától igényelhetik az ajánlóíveket, a jelöltek bejelentésének határideje legkésőbb 2024. május 6. hétfő 16 óra.

Sopron Megyei Jogú Város területén a választásra jogosultak száma a szavazóköri névjegyzék előállításakor (2024. március 13.) 46 539 fő volt, ám ez a választás napjáig változik. Jelenleg 37 fő jelezte, hogy tartózkodási helyén fogja leadni voksát. A pillanatnyilag aktuális névjegyzékben 1017 fő más EU tagállam állampolgárja, valamint 139 fő huzamosabb tartózkodási jogosultsággal rendelkező, menekült szerepel.

A helyi választási iroda vezetője április 4-i közleményében ismertette, az egyéni választókerületi képviselő jelöltállításához, a választókerület nagyságától függően, 35-43 fő ajánlása szükséges. A polgármester jelöltállításához 300 db ajánlást kell összegyűjteni.

Sopron 50 szavazókörre van osztva, az önkormányzat képviselőtestületébe 12 fő egyéni választókerületből, 5 fő fő kompenzációs listákról szerezhet mandátumot.

Izgalmasnak ígérkezik a röpke másfél hónapos választási kampány Sopronban, mint korábban írtuk, harminc éve volt utoljára ennyi polgármesterjelöltje Sopronnak. A hivatalos nyilvántartásba vétel előtt úgy tűnik, hat jelölt méretteti meg magát a Leghűségesebb Városban. Újraindul dr. Farkas Ciprián a Fidesz-KDNP jelölésében, aki megnevezte képviselői csapatját is. Kihívói egyelőre csak a listavezetői aspiránsaikat ismertették.

Lássuk tehát a regnáló városvezetővel szemben álló polgármesterjelölteket zárójelben jelölő és támogató szervezetükkel:

  • Jakál Adrienn (Párbeszéd, DK, MSZP)
  • Horváth Gábort (Mi Hazánk Mozgalom)
  • Reischl Gábor (Jobbik-Konzervatívok, Nyugat a Jövőnk Egyesület)
  • Sovány Endre (független civil, Momentum, Mindenki Magyarországa Mozgalom)
  • Holpár Csabát (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

Szombat reggel már minden bizonnyal ott lesznek a forgalmas helyeken a jelöltek, támogatóik és aktivistáik, így ne lepődjünk meg, ha a támogató aláírását kérik a jelöltállítás sikerességéért. A kampány indulásával előkerülnek a plakátok is, vélhetően lépten nyomon politikai hirdetéssel lesznek tele a felületek.

2022. óta elérhető a választások tisztasága érdekében bevezetett “a Kit ajánlottam? (KITAJ)” elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatás a választópolgárok számára, melyet az ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani. A szolgáltatás segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal a választások ajánlási időszakában.