Sovány Endre is megméretteti magát a polgármesteri címért!

Sovány Endre / fotó: cyberpress.hu archívum

Korábban már írtunk arról (ITT!), – tulajdonképpen megelőlegezve a hivatalos bejelentést – hogy, Sovány Endre is indul a soproni polgármester választáson, mégpedig független civilként, azonban a kommunikáció szerint a helyi Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a helyi MSZP támogatásával. Ez utóbbi párt támogatása némileg érdekessé vált a mai napon számunkra – bár lehet csak valami egyelőre értelmezhetetlen kommunikációs zűrzavar miatt –  de erről majd kicsit lejjebb írunk. 

Sovány Endre és támogatói csapata a hivatalos bejelentésen. / Kép forrása: Kránitz László Facebook

A soproniak többsége számára nem ismeretlen Sovány Endre, aki igazából és elsősorban a rászorulók karitatív segítésével, illetve a Fideszes városvezetéssel szembeni kritikus, olykor eléggé karcos véleménynyilvánításaival és ehhez kapcsolódó demonstrációk szervezésével hívta fel magára eddig a figyelmet. Sovány Endre vállalkozó, azonban ez mellett nagy figyelmet fordít a közéleti eseményekre, tevékenységekre és eddigi megnyilvánulásaiból többnyire az szűrhető le, hogy érzékeny a szociálisan rászorulók, a nélkülözők nehéz helyzetének megsegítésére, és a város olyan jellegű fejlődésére, amelyek az itt élők hétköznapi problémáin segítene. Nem profi politikus, leginkább a józan ész és a realista gondolkodás vezérli, bár olykor talán túl kritikus is egy-egy dologgal kapcsolatban.

Sovány Endre 2024.04.05-én pénteken, Sopron város Fő terén jelentette be hivatalosan, hogy indul a helyi választásokon polgármesterjelöltként, mégpedig függetlenként, azonban pár helyi párt támogatásával. Konkrét programot még nem hirdetett, ahogy a körzetekben induló csapatáról sem lehet még tudni semmit, azonban ő mindig hangsúlyozza, hogy hisz a civil erőben és az összefogásban, így kétség sem lehet arról, hogy ezekre a bejelentésekre sem kell sokat várni. A nyilvános bejelentésen a helyi Momentum részéről Németh Ferenc elnök és Holzhofer Tünde önkormányzati képviselőasszony, a Mindenki Magyarországa Mozgalom részéről Major Gyula, míg az MSZP részéről a helyi alelnök, Gaál István korteskedett Sovány Endre mellett és biztosította támogatásáról.

Ahogy fent a bevezetőben is olvasható, némi porszem azonban került a gépezetbe, hiszen a helyi MSZP részéről Gaál István ugyan a támogatásáról biztosította a Fő téren Sovány Endrét, azonban szombat délben hivatalos sajtóközlemény érkezett az MSZP sajtóosztályáról a levelesládánkba, amelyben az áll, hogy:

 

Az MSZP betartja a Demokratikus Koalícióval és a Párbeszéd-Zöldekkel kötött politikai megállapodásokat. Ennek értelmében Sopronban Jakál Adrienn önkormányzati képviselőt, a Párbeszéd-Zöldek elnökségi tagját támogatja az önkormányzati választáson a városvezetői pozícióért vívott küzdelemben.

MSZP Sajtó 2024.04.06.

 

Most vagy az van, hogy az MSZP-nél a fővárosi pártközpont nem egyeztetett a helyi szervezettel és ez miatt némileg ellentmondásba keveredtek egymással, vagy a helyi párt lett önjáró és nem érdekli a fentről jövő utasítás, mondhatni amolyan  ” Mi itt így döntöttünk és kész! ” helyzet állt elő. Persze az is lehet, hogy Gaál István úgy gondolta, hogy ő mint Gaál István magánszemély támogatja Sovány Endrét, az pedig csak mellékszál, hogy egyébként ő az MSZP helyi alelnöke. No de mindegy is, csak kisimul ez is előbb-utóbb, de mindenesetre azért lehet jobb ötlet lenne az ilyesmit mindig előre letisztázni úgy egymás között, nehogy árnyékot vessen aztán arra, akinek semmi köze a belső pártviszályokhoz.

 

Az MSZP hivatalos sajtóközleménye (amelyből fent idéztünk) 2024. 04. 06-án szombaton 12 óra 11-kor érkezett szerkesztőségünkbe. A teljes közlemény az alábbi: 

 

Az MSZP Sopronban Jakál Adriennt, Hajdúszoboszlón Dede Tamást, Kalocsán pedig Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Máriát támogatja polgármesterjelöltjént

Az MSZP betartja a Demokratikus Koalícióval és a Párbeszéd-Zöldekkel kötött politikai megállapodásokat. Ennek értelmében Sopronban Jakál Adrienn önkormányzati képviselőt, a Párbeszéd-Zöldek elnökségi tagját támogatja az önkormányzati választáson a városvezetői pozícióért vívott küzdelemben. Hajdúszoboszlón Dede Tamást, Kalocsán pedig Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Máriát támogatjuk polgármesterjelöltjént. Ezeken a településeken az MSZP nem tervezte saját párttag jelölt indítását, így a szociáldemokrata-zöld szövetség felépítésének keretében a fenti településeken a nevezett politikusokat támogatjuk a három pártot érintő megállapodások keretében.

R.A.