Már három soproni polgármesterjelölt indulhat hivatalosan a választásokon

cyberpress.hu összeállítás

Dr. Farkas Ciprián és képviselőjelölti csapta április 20-án elsőként adta le a hivatalos jelöltállításhoz szükséges ajánlásokat, a FIDESZ-KDNP soproni jelöltjeit követően napokig nem mutatott változást a Nemzeti Választási Iroda honlapja. Jakál Adrienn (Párbeszéd-ZÖLDEK, DK, MSZP) polgármesterjelölt április 29-én adta le az aláírásgyűjtő íveket, közösségi oldalán megköszönte a támogatásotokat.

Jakál Adrienn képviselőjelöltjeivel együtt került bejelentett státuszba, nyilvántartásba vételükről a helyi választási iroda május 3-i ülésén dönt. Ugyanezen ülésen lista nyilvántartása vételét is tervezi a választási szervezet, így a kormánypártok mellett más jelölőszervezetek is állítanak kompenzációs listát Sopronban. További jelöltek nyilvántartásáról is döntenek, eddig három polgármesterjelölt adta le a kellő mennyiségű ajánlást.

A hat polgármesterjelöltből összesen hárman indulhatnak eddig hivatalosan, hiszen Reischl Gábor április 30-án került a bejelentett státuszba. A Jobbik polgármesterjelöltje a 10. számú egyéni választókerületben is indul (Alsólőverek), képviselőjelöltként is sikeresen összegyűjtötte az ajánlásokat. Csapatáról ugyanez már nem mondható el, a fentebb említett két pártszövetséges jelölthöz képest nem látni a koordinált szervezettséget, hiszen van olyan képviselőjelölt aki szintén leadta a támogatói ajánlásokat, de van olyan is, aki még mindig nem. Reischl Gábor Facebook-oldalán sem tartotta fontosnak közölni az aláírásgyűjtést sikerességét.

Indulni még bárki indulhat, az ajánlóíveket fel lehet venni, de az egyéni jelöltet május 6-án 16 óráig kell bejelenteni legkésőbb. Aki ezt a határidőt elmulasztja, neve nem kerül fel a június 9-én tartandó választások szavazólapjára, érvényesen voksolni nem lehet rá.