Tárgyalóasztalhoz ült Magyarország és Ausztria ombudsmanja, az ágfalvi határátlépés is napirenden volt

Forrás: Volksanwaltschaft weblap

Bilaterális egyeztetést folytatott az alapvető jogok biztosa és az osztrák ombudsmani testület vezetője – számolt be egyenként az osztrák és magyar testület hivatalos oldala. Az október 30-án hétfőn esedékes kétoldalú tanácskozáson ami a térség polgárait leginkább foglalkoztatja, a Schattendorf (Somfalva) – Ágfalva határátlépési pont ügye is szóba került.

Gaby Schwarz az osztrák ombudsmani testület vezetője, emellett a Nemzetközi Ombudsmani Szervezet (International Ombudsman Institute, IOI) főtitkára is. A munkamegbeszélésen dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa többek között az intézményeik között fennálló kétoldalú munkakapcsolatokról, azok fejlesztéséről és megerősítéséről, az együttműködésük jövőbeli lehetőségeiről tárgyalt. A találkozó után megjelent közleményekben kifejtették, célul tűzték ki, hogy intenzívebbé tegyék a tapasztalatcserét a fogvatartottak őrző büntetésvégrehajtási létesítmények ellenőrzése terén, a jövőben közös börtönlátogatásokat is terveznek.

Süllyedő oszlopok korlátozzák a gépjárműforgalmat Schattendorf (Somfalva) – Ágfalva között / Fotó: cyberpress.hu

A híradások megerősítik, a somfalvi útszakasz lezárásával kapcsolatos problémáról és lehetséges megoldásokról is szó esett. A munkamegbeszélés keretében Gaby Schwarz tájékoztatta Dr. Kozma Ákost a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárásával kapcsolatos vizsgálat aktuális helyzetéről. A magyar ombudsman a mindkét állam polgárai számára megnyugtató megoldás megtalálásában kérte osztrák kollégája közreműködését.

Hónapok óta húzódik a határátlépés ügye:

A határátlépési pontnál bevezetett korlátozás hosszú ideje vita tárgya, rengeteg érdeket sért az osztrák kistelepülés önkormányzatának intézkedése. Somfalva vezetése jogilag sétáló utcát alakított ki, ezért 2023. márciustól először építési terület zárta le a határon átvezető utat, majd süllyedő oszlopokat telepítettek. A határzár ellen sokan szót emeltek, Szijjártó Péter külügyminiszter is szóba hozta, majd nemzetközi ügyvédi iroda állt ki a magyar ingázók mellett és az ombudsmanok is hosszú hónapok óta egyeztetnek. A burgenlandi politikában azonban az osztrák lakosság érdekeivel ellentétesnek bélyegezték ombudsmanjukat.

Forrás: ajbh.hu, volksanwaltschaft.gv.at