Nemzetközi ügyvédi iroda is fellép az abszurd osztrák határzárral szemben

Süllyedő oszlopok korlátozzák a gépjárműforgalmat Schattendorf (Somfalva) - Ágfalva között / Fotó: cyberpress.hu

Nem csak civilek tiltakoznak Schattendorf (Somfalva) önkormányzatának egyoldalú döntése ellen, jogászok szerint is több szempontból jogsértő az osztrák intézkedést, amelyet három hivatali fórumon is megtámadnak.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a burgenlandi kistelepülés vezetése megelégelte a növekvő forgalmat, és a településen élők biztonsága érdekében sétálóutcának jelölték ki az államhatár felé vezető utat. A sétálóutca Magyarország felőli oldala süllyedő oszlopokkal határolt, azon csak az engedéllyel rendelkezőket engedik át.

Egyelőre csak elméletben, mivel az engedélyhez folyamodók kérelmét rendkívül lassan bírálják el, de a folyamatot az is hátráltatja, hogy a közelmúltban a pollerek elektronikáját megrongálták. Gyakorlatilag 2023 márciusa óta se ki, se be, a gépjárműforgalom szünetel a két település között.

Az ingázók így csak kerülővel, a soproni határátkelőhely érintésével tudják elérni munkahelyüket, ami nem csak kilométerekben de időben is jelentős hátrány. Mindez az Európai Unió schengeni téréségben történik – ami a szövetség legfőbb vívmányainak egyike – márpedig az unió alapelvének tekinti az emberek szabad mozgásának elősegítését, a határokon való átjárhatóság zavartalan biztosítását. A ágfalvi határátlépési pont ügyében egy korábbi keresetlevélre az EU Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatósága megerősítette, biztosítani kell a szabad mozgást és a határokat nyitva kell tartani a schengeni övezeten belül.

Az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda két munkatársa, dr. Tallér Péter és dr. Ruzicska Máté személyesen konzultált az érintettekkel, de előtte az Ágfalva – Schattendorf határátlépési pontot is megnézték.

Előtte azonban a Sopron – Klingenbach határátkelőhelynél is járták, hiszen álláspontjuk szerint az Ausztria által 2015 óta ideiglenesen fenntartott határellenőrzés uniós jogot sért, ezért az osztrák rendőrség gyakorlatával szemben kerestet nyújtanak be.

Dr. Ruzicska Máté konklúzióként elmondta, az osztrák önkormányzati rendelettel szemben három irányból lehet fellépni. Az osztrák alkotmánybírósághoz való fordulást az alapozza meg, hogy a somfalvi rendelet ellentétes a magasabb színtű jogszabályokkal, nem felel meg az osztrák alkotmány követelményeinek. Másodkörben Európai Bizottság részére nyújtanak be panaszt, mely az önkormányzati rendelet uniós jogot sérelmező voltát állapíthatja meg. Továbbá, ha a somfalvi önkormányzathoz beadott kérelmüket az önkormányzat elbírálja, akkor közigazgatási pert indítanak Ausztriában, a behajtási kivételre vonatkozóan.

Úgy fogalmaznak, ezekkel a lépésekkel kívánják enyhíteni a helyiek érdeksérelmét, amit a határ lezárása okozott.

Videó forrása: Youtube