Schattendorfi polgármester: az osztrák lakosság érdekeivel ellentétes az ombudsman fellépése

Thomas Hoffmann schattendorfi (somfalvi) polgármester önkormányzata a teljes határzár mellett foglalt állást / Fotó: krone.at

Amint arról beszámoltunk, jelentős ellenállást váltott ki a schattendorfi (somfalvi) önkormányzat határzárat eredményező intézkedése. Nem csak a környező településeken, így a szomszédos Ágfalván élők nemtetszését váltotta ki, de az ingázók érdeke mellé állt egy nemzetközi ügyvédi iroda is. Az európai unió szerveinél is folynak vizsgálatokat, az abszurd megoldás pedig a magyar és osztrák ombudsman előtt is ismert.

Schattendorf polgármestere, Thomas Hoffmann (SPÖ) nem örül a kialakult helyzetnek, szerinte ez az osztrák lakosság érdekeivel ellentétes fellépést jelent – számolt be a bvz.at tudósítása.

Gaby Schwarz osztrák és Kozma Ákos magyar ombudsman is keresi a visszásság lehetőségét, azt vizsgálják, hogy fennáll-e az egyenlőtlen bánásmód. “Milyen szempontok szerint történik a befizetésből visszatérítés? Ez még nem tisztázott számunkra” – mondta Gaby Schwarz a lapnak. Ausztria ombudsmanja felvette a kapcsolatot az Európai Bizottsággal is, amely most további információkat kér. Emellett munkamegbeszélést is magában foglaló találkozóra kerül sor Kozma Ákos magyar ombudsmannal, aki a magyar állampolgárok uniós alapvető jogainak megsértését kutatja.

A burgenlandi szociáldemokrata párt nem ért egyet a vizsgálatokkal. Közleményük szerint az ombudsman egyértelműen az osztrák lakosság érdekei ellen cselekszik. Ezt nem lehet felülmúlni az abszurditásban – tette hozzá Roland Fürst, az SPÖ tartományi politikusa. Rávilágított arra is, hogy szerintük Gaby Schwarz korábbi néppárti (ÖVP) főtitkár nyilvánvalóan politikai játszmát folytat.

Thomas Hoffmann Schattendorf polgármestere sajnálatosnak tartja a kialakult helyzetet, mert sokan úgy foglalnak állást a témában, hogy nem ismerik azt mélyrehatóan. Meglátása szerint nem zártak le határátlépési pontot, nem gyűjtenek be hatalmas sápot a lakosságtól, csak egy törvényileg kötelező illetéket, amit lehetőség szerint vásárlási utalvány formájában visszatérítenek.

Meghívást intézett a magyar és osztrák ombudsman felé is, hogy a helyszínen nézzék meg a kérdéses ügyet. Ha találkozni tudna velük Schattendorfban, szívesen leülne velük egy megbeszélésre.

“Csak a törvény betűje szerint járunk el. Ha magyar ingázók keresnek meg minket, mert úgy érzik, egyenlőtlen bánásmódban részesülnek, intézkedünk és megvizsgáljuk az ügyet. De ehhez nem kell a konkrét határátlépési pontot felkeresnünk” – zárta rövidre a felvetést válaszában Gaby Schwarz ombudsman.

Fotó: cyberpress.hu archívum

Nyitókép archívum!