Munkamegbeszélést tart a magyar és osztrák ombudsman a határzár ügyében

Süllyedő oszlopok korlátozzák a gépjárműforgalmat Schattendorf (Somfalva) - Ágfalva között / Fotó: cyberpress.hu

Kiemelt figyelem övezi Schattendorf (Somfalva) önkormányzatának azt a barátságtalan lépését, mellyel lényegében határzárat épített ki a szomszédos Ágfalva felé vezető úton. A határátlépési pontnál bevezetett korlátozásokkal az osztrák és a magyar ombudsmani hivatalok is foglalkoznak. Az alapvető jogok biztosa levélben kereste meg az osztrák ombudsmani testület vezetőjét, kérve közreműködését a probléma mindkét állam számára megnyugtató módon történő rendezésére – adta tájékoztatásul a magyar testület közleménye.

Kozma Ákos munkamegbeszélésre hívta meg Gaby Schwarz kollégáját, aki korábban már az Európai Bizottsághoz fordult az egyenlő bánásmódra voonatkozó felülvizsgálat érdekében, írják a burgenland.orf.at szerkesztői.

Mint ismeretes, a burgenlandi határmenti kistelepülés helyi jogszabályt alkotott arra, hogy az önkormányzati utat sétálóutcának nyilvánítja, s azon csak engedéllyel lehet járművel áthajtani. Az engedélyért 160 eurót kérnek, azonban nem feltétlen ígérnek jóváhagyást, az indokoltásgot vizsgáljak. Ezzel egyidejűleg 2023 márciusától építési munkálatok miatt az úton az autóforgalom nem volt lehetséges, a behajtást szabályozó süllyedő oszlopok júliusra készültek el. Ekkorra már többszázan folyamodtak kérvénnyel az önkormányzathoz, majd a süllyedő polleres rendszert ismeretlenek megrongálták, így a határon való áthajtás mind a mai napig nem lehetséges.

A korábban ingázók által is használt átlépési pont korlátozásával kapcsolatban egy nemzetközi ügyvédi iroda is megszólalt, szakmai álláspontjuk szerint jogszerűtlen az intézkedés és több jogi fórumon is megtámadták azt. Idén többször történt magyar-osztrák kétoldali egyeztetés, önkormányzati és kormányzati szereplők is találkoztak.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által megjelentetett sajtóközlemény:

“Magyar állampolgárok Dr. Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához fordultak a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban.

A panaszosok kifogásolták, hogy az ausztriai Somfalva önkormányzata a községet a magyar oldalon fekvő Ágfalvával összekötő, az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat 2023 januárjában először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjármű forgalom elől – ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását –, majd 2023. március 1-től az utat – útépítési munkálatokra hivatkozással – teljesen lezárták.

A somfalvai önkormányzat döntése alapján 2023. július 1-jét követően csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyezik az út használatát további korlátozás bevezetésével azáltal, hogy az útvonal használatának engedélyezését előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik.

Tekintettel arra, hogy a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét, Dr. Kozma Ákos tájékoztatást kért Gaby Schwarztól, az osztrák ombudsmani testület vezetőjétől arra vonatkozóan, hogy a Somfalva által már bevezetett és bevezetni tervezett intézkedésekkel kapcsolatban az osztrák ombudsmani hivatal indított-e – mikor és milyen tartalommal – vizsgálatot. Amennyiben pedig nem, akkor az alapvető jogok biztosa kezdeményezi vizsgálat indítását az osztrák ombudsmani testületnél.

Dr. Kozma Ákos a mindkét állam polgárai számára megnyugtató megoldás megtalálásában kérte osztrák kollégája közreműködését.”