Aki fizet, elméletben átmehet, mindenki másnak zárva a határ Schattendorf és Ágfalva között

Egyoldalúan korlátozta a határtálépési pont forgalmat Schattendorf (Somfalva) vezetése Ágfalvánál, 2023. július 3-től süllyedő pollerek állítják meg a forgalmat / Fotó: cyberpress.hu

Aki fizet, átmehet, mindenki másnak zárva a határ Schattendorf (Somfalva) és Ágfalva között – sarkosítva így foglalható össze a helyzet, hiszen süllyedő oszlopok és behajtási díj korlátozza a forgalmat az osztrák – magyar határátlépési pontnál. A Sopron térségi kishatárátkelők korlátozása országos figyelmet kapott, példátlan körülmények elé állítja Ausztria a náluk dolgozó ingázó magyar munkavállalókat.

Az osztrák kistelepülés döntése nyomán márciusban teljesen lezárták a határátlépési pontot, négy hónap alatt készült el a forgalom korlátozását szolgáló süllyedő oszlopos beléptető rendszer. Július 3-án hétfőtől az elvi lehetőség is megnyílt arra, hogy újból közlekedhessenek gépkocsik a szomszédos országok között, azonban a somfalvi önkormányzathoz címzett behajtási engedély iránti kérelmeket még nem adták ki. Legalább is ezt támasztja alá az is, hogy ottjártunkkor egyetlen autó sem tudott átjutni a határon.

Az Ágfalva felé vezető út az önkormányzat döntése nyomán ugyanis sétálóutca lett, az átmenő forgalom elől lezárták. Mindezt tették az itt elhelyezkedő temető, parkolók és szociális intézmény közelisége valamint a közlekedésbiztonság növelése érdekében, mivel megelégelték a növekvő ingázó forgalmat.

Fotó: cyberpress.hu

A sétálóutcába csak az engedéllyel rendelkező járművek hajthatnak be, ők autóval is átmehetnek majd a határátkelőhelyen. A kérelem jogosságát indokolni, az engedélyért fizetni kell, a személyes adatok és a gépjármű forgalmi engedélyén túl csatolni kell az igénylő érdekét alátámasztó dokumentumokat is (pl. munkáltatói igazolás.). A bvz.at információi szerint csak múlt héten több, mint százan folyamodtak kérelmükkel a somfalvi hivatalhoz. Thomas Hoffmann (SPÖ) polgármester a lapnak elárulta, a kérelmeket egyedileg megvizsgálják, adott esetben politikailag független bizottság mérlegeli azokat. Akár jóváhagyó, akár elutasító döntést születik, értesítik a kérelmezőt.

Az engedélyeket 160 euróért cserében adják ki, amelyből némi vigaszként 140 eurót helyi kereskedőknél felhasználható utalványok formájában térítenek vissza. A jóváhagyott kérelem mellé egy szélvédőre ragasztható matricát postáznak ki, mely rendszámhoz kötött és nem átruházható, két évig érvényes.

Fotó: cyberpress.hu

Ha ilyen gépkocsi a határhoz, a kamerás azonosítást követően a négy forgalomkorlátozó poller lesüllyed és szabaddá válik az út. Azonban egyelőre nincs olyan, aki engedélyt kapott volna és áthajthatna. Az ügyintézés lassú kérelmek tömkelege és az egyéni elbírálás miatt.

Bárhogy is csűri, csavarja Somfalva vezetése a tényeket, az önkormányzat által sétálóutcának minősített szakasz a határon átmenő forgalmat korlátozza, ezzel pedig súlyos károkat okoz a környező településeknek, hiszen a forgalmat azok irányába tereli el. De nem csak az ingázóknak bosszúság a döntés, az újabb határátlépési pont korlátozása az európai unió egységébe vetett hitet is aláássa. Olyan közös alapértékekkel megy szembe, amit a tagállamok egységesen, együtt fogalmaztak meg a szabadságjogok tekintetében.

Hogy egy osztrák kistelepülés mégis miként mondhat ellen az uniós alapnormáknak, még nem lezárt fejezet. A magyarországi oldalon nemrégiben tüntetést tartottak, és volt, aki az osztrák ombudsmann felé fordult.

Fotó: cyberpress.hu

Tegnap Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is hangott adott a Sopron környkén élők problémájának a bécsi osztrák-magyar-szerb csúcstalálkozón. Az ágfalvai határátkelőhely mellett a fertőrákosi (sopronkőhidai) átlépési pont korlátozásával, lezárásával kapcsolatban elmondta, különösképpen problémás, hogy utóbbit kifejezetten azért hozták létre EU-s forrásokból, hogy a soproni átkelő alternatívája is rendelkezésre álljon. Ennek lezárása így nem pusztán a mindennapi életet nehezíti meg, hanem a felhasznált támogatások vonatkozásában is visszafizetési kötelezettséggel jár, idézte a külügy sajtóközleménye a minisztert.

Amíg pedig a politika és jog oldalán a bürokrácia sajátos tempójában megemészti a kérdést, addig az élet nem áll meg az osztrák – magyar határon. Ezrek kerülnek a Sopron – Klingenbach (Kelénpatak) határátkelő irányába, százak hagyják autóikat az ágfalvi határon, és indulnak gyalogosan Ausztriába.

Fotó: cyberpress.hu