December 10-től tér vissza a sűrűbb helyi buszközlekedés, lesznek változások is

Kilenc újszerű MAN autóbuszt állított forgalomba a Volánbusz Sopronban a 2022-es év során / Fotó: cyberpress.hu

Elkészült az új menetrend, amelyet a takarékossági intézkedések enyhítéséről szóló újraindítási programban ígért meg dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. A félreértések elkerülése végett érdemes tisztázni, nem a régi (energiaválság előtti) menetrend visszaállításáról született döntés, de a járatok szélesebb körűek és sűrűbbek lesznek. A városvezető a megújult buszmenetrend kapcsán ütemes, rugalmas feltételek helyezett kilátásba, azt vállalta, hogy jobb menetrendi kínálatot állítanak a soproniak szolgálatába.

A Városfejlesztési Bizottság elé benyújtott előterjesztés arról ír, a Volánbusszal közösen alakították ki az új menetrendet. A december 10-től hatályos átalakítás az országos menetrendhez igazodó ütemes menetrend, ami az önkormányzat szerint jól illeszkedik az iskolai órák kezdetéhez és végéhez, a rendelési időkhöz, valamint segíti a munkába járást és összehangolt a vonatközlekedéssel.

A tömegközlekedés a közösség igényét szolgálja, így minden szempontból optimális kínálatot lehetetlen hadrendbe állítani, de érezhetően nem is az optimumra törekedtek. Ezúttal sem, hiszen a soproni helyi autóbuszközlekedés úgy elavult, ahogyan van. Gondolunk itt a vonalhálózatra, az eljutási lehetőségekre, a menetrendi kínálatra, nem beszélve az infrastruktúráról. Ettől még butaság lenne elvből lehurrogni az egész menetrendet, hiszen jócskán vannak új megközelítések is benne, melyben látni fantáziát.

Például több új járatot is létrehoztak egymástól távolabb eső városrészek összekapcsolására, valamint éjszakai buszjáratot is üzembe állítanak.

Ezek mind támogatandó elképzelések, az irány jó. Azonban sokak véleménye szerint a helyi autóbuszjáratokat teljesen új megközelítésből, közel a nulláról kellene újból megalkotni. Elképzelhető, hogy az egyszeri befektetett szakmai munka racionálisabb eredményt hozna, mint a kiegészítés kiegészítését reszelgető megoldás, ami így próbálja a felelős és gazdaságos egyensúlyt megtartani.

Néhány népszerűbb járat közlekedését, valamint az újdonságot említve lássuk a változásokat:

Az 1-es járat munkanapokon 23-szor fog indulni a Jereván-lakótelepről, 4:20 és 21:50 között. A buszok napszaktól függően változó sűrűséggel 20, 40, 50 és 60 perces ütemben követik egymást. Összevetve a régi menetrenddel, az napi 33 eljutási lehetőséget tudott 4:20 és 22:30 között. A csökkentett menetrendben napjában 23 busz indult.

A 2-es járat a Jereván-lakótelep végállomásról munkanapokon 21-szer indul, 4:40 és 21:20 között, órás és negyvenperces ütemezéssel. Korábban napi 31, míg a ritkított időszakban 21 járat indult.

Éjszaka új járatot indítanak 23-as viszonylatszámon, a hét minden napján 22:30-as indulási idővel. A járat a 2-es busz útvonalát követi a Jereván-lakótelep – GYSEV pályaudvar – Lővér szálló megállóhelyek érintésével, majd a Cseresznye sor megállóhelyet követően Brennbergbánya felé veszi az irányt. Ez által új, éjszakai kapcsolat jön létre több városrész összekapcsolásával, a brennbergi településrész bevonásával.

A Lackner Kristóf utcai autóbusz-állomásról munkanapokon 19-szer fog indulni a 3-as járat Brennbergbányára, 4:35 és 20:40 között. Korábban 20, míg a szűkített menetrendi kínálat ideje alatt 19 eljutási lehetőség volt biztosítva.

A 7 és 27 viszonylatú járatcsaládok kiegészülnek, a korábbi 7, 7A, 7B, 27, 27B, 27Y helyett 7, 7A, 7B, 7T, 7E, 17, 27A, 27T, 27E, buszok fognak az utasok rendelkezésére állni. Ez munkanaponta 26 eljutási lehetőséget kínál számtalan útirányba, 4:57 és 21:57 között. Korábban az ebbe a járatcsaládba tartozó buszok munkanapokon 29-szer indultak, a takarékossági intézkedések alatt 19-szer.

Lesz olyan viszonylat, a 17-es járat, ami a Jereván-lakótelepről a Virágvölgybe, onnan a Boldogasszonyi utcáig közlekedik, majd azonos útvonalon visszafelé közlekedik. A 7T járatokkal a Jereván-lakótelepről, az Aranyhegy és a Thököly tér érintésével az Erzsébet-kórház megállóhely is érinthető átszállás nélkül.

A 7A járatok a Boldogasszonyi utcától indulnak, az Aranyhegy városrész megállóhelyeit érintve a Híd utcán keresztül közlekednek a kórházig, onnan pedig a Csengery utca, GYSEV pályaudvar, Várkerület, Lackner Kristóf utca érintésével a Jereván-lakótelepig.

A 10-es járatok visszatérnek megszokott útvonalukra, a Jereván-lakótelepről induló buszok a Kertváros-felső megállóhely után a Bánfalvi úton közlekednek. Munkanapokon 5:10 és 22:10 között, 26 alkalommal, 20, 40, 55 és 60 perces ütemekkel követik egymást a járatok. Korábban 22-szer, a ritkított menetrend alatt 19-szer indultak buszok. Vasárnaponként 10B jelzéssel két járat indul a Brennbergi út, erdei iskola érintésével. A 10Y járat a takarékossági intézkedés során átalakított menetrendből esett ki, most sem kerül vissza.

A 12-es járat a Jereván-lakótelepről munkanaponta 4:45 és 20:05 között fog közlekedni, naponta 15 alkalommal. Korábban a 12A viszonylattal együtt munkanaponként 26-szor, az energiaválság alatt 18-szor közlekedtek.

Az bizottsági előterjesztés melléklete tartalmaz egy hasznos menetrendi kivonatot arról, hogy egyes frekventált helyekről mikor fognak indulni járatok a népszerű célállomások irányába. (Jereván-lakótelep – Várkerület / GYSEV-pályaudvar – Várkerület / Autóbusz állomás – Kertváros / Kertváros – belváros)

Forrás: sopron.hu

A takarékossági intézkedés nyomán ritkított helyi közösségi közlekedés jó egy évig volt érvényben, annak tartalmáról 2022. októberében döntött egyhangúlag a szakbizottság, noha a létszám nem volt teljes. Ismét a bizottságnál pattogott a labda 2023 november 27-én hétfőn, rendkívüli ülésen foglalkoztak a menetrendi átalakításról. Bár a bizottságon elhangzottokról nincsen tudomásunk, vélhetően ezúttal is hasonló jóváhagyó döntés született. A bizottság ellenzéki tagjai érdemben nem kommentálták az átalakítási tervezetet.

FRISSÍTÉS: Jóváhagyták az új soproni buszmenetrendet és újra lesz menetrendi füzet is! (2023.11.29.)

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nem lesz jobb a soproni közösségi közlekedés - Ikvahír
  2. Jóváhagyták az új soproni buszmenetrendet és újra lesz menetrendi füzet is! – Cyberpress

Comments are closed.