Mutatjuk, így tervezik a ritkított helyi buszjáratokat Sopronban

Újszerű MAN Lion's City autóbusz Sopronban sárga Volánbusz fényezéssel 2022.05.29-én / Fotó: cyberpress.hu

Mint arról korábban elsők között beszámoltunk, Sopron város önkormányzata hat pontos költségmegtakarítási intézkedéssel készül az energiaválságra. A döntések közt szerepel a helyi autóbuszmenetrend kínálatának csökkentése is, mely által szintén takarékoskodni lehet a városi költségvetésen. A közgyűlés elvi döntését követő szakmai megvalósítás részleteiről mindeddig nem érkezett információ.

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az önkormányzat városfejlesztési bizottsága 2022. október 10-én hétfőn tárgyalta a helyi közösségi közlekedés átalakított menetrendjének véleményezéséről szóló előterjesztést.

A sopron.hu portálon közzétettek szerint dr. Farkas Ciprián polgármester bizottsági előterjesztése a szükséges és elégséges szolgáltatás folyamatos fenntartását helyezi előtérbe.

A bizottság felé ismertetik, az energiaválság miatt szükséges takarékossági intézkedésekre irányuló közgyűlési határozat alapján a helyi közlekedési menetrend átalakításra kerül. A Volánbusz Zrt. bevonásával felülvizsgált menetrend 2022. október 22-étől lép hatályba a tervezet szerint. Az autóbuszvonalak menetrendjét négy típusra csoportosították, így lesz: amelyik nem változik, amelyik leáll és megszűnik, amely járat közlekedési korlátozása módosul, amelynél új járat indul.

Az előterjesztés mellékleteként Sopron közösségi közlekedési hálózatának minden jelű és útvonalú járata mellékelésre került, a 120 oldalas dokumentumban rögzített legmarkánsabb változásokat nehéz összesíteni. Az egyedi élethelyzeteket és városrészeket specifikusan érintő problémákat nem mindig lehet megtalálni, de olvasónk néhány valós életből vett példával szemlélteti a járatritkítások árnyoldalát:

  • Konkrétan a Kőszegi útról esélytelen lesz elérni a reggel 6 órás vonatokat, hacsak nem már 5 órakor indul el valaki.

 

  • A terv szerint 7 órakor megszűnik a 12-es járat, így a József Attila lakótelep felől körülményessé válik a 8 órai városba való eljutás. A helyette közlekedő fél nyolcas busz gyakorta 7:50-kor még a Csengery utcai reggeli csúcsforgalomban araszol.
Helyi járatos csuklós autóbusz Sopronban / Fotó: cyberpress.hu archívum

A menetrendtervezetet áttekintve az alábbiakat próbáltuk meg kiemelni, ami persze nem ad teljes és átfogó képet a változásokról:

Az 1-es járat esetében a Jereván lakótelepről reggelente 6:30, 7:00 és 7:30 helyett 6:40 és 7:20 időpontokban indulnak csak járatok. Napközben, délután és az esti órákban is kevesebb autóbusz közlekedik majd. Hétvégén és ünnepnapokon a délutáni és esti órákban csak két óránként jár majd a busz, a nap utolsó járata hétvégén és munkanapokon is megmarad. A 2-es járaton hasonló struktúrában változik a menetrend.

Az időszakosan illetve állandó jelleggel közlekedő 38 helyi autóbuszjárat menetrendjét eltérő arányban sújtják az intézkedések, így a 3-as és 21-es vonalat részben, az 5-ös, 6-os, 8-as, 14-es, 32 és 33-as járatokat, azaz többnyire a helyközibe integrált járatokat nem érintik az intézkedések. Többek között a 27-es járat 7:10-kor és 9:33-kor induló buszai mellett délután a 7B egészkor induló járatai is megszűnnek, így csak órás üteme lesz ez utóbbi menetrendnek. Hétvégén a 27-es vonalon 11:33 után csak 15:33-kor fog indulni busz, melyet a 17:33 és a 19:33-as indulású követ.

A 10-es járat vonalát lerövidítik, Kertváros-felső megállóhelytől nem közlekedik tovább a Bánfalvi út – Besenyő utca felé. A 10Y kiegészítésű járat megszűnik. A 10-es járat reggeli ütemét nem módosították, így maradhat a jelenlegi járatsűrűség. A csúcsidőszakot követően délután itt is egy órás ütemben követik egymást az autóbuszok.

A 11-es vonal munkanapokon közlekedő 26 járatából 10 szűnik meg, melyek helyett egy új indulási időpontot eszközöltek a hajnali órákban. Munkanapokon csak két 12A jelzésű járatpár marad, egy reggel és egy koradélután. A 13-as vonalon egyedül a reggel 6:20-as, Sopronkőhidáról 7:00 órakor induló járat marad. A 16-os vonal leállításra kerül, a 17-es járaton csak iskolaidőben indul 6:40-kor busz a Csepel utca és a rendezőpályaudvar felé, visszafelé már nem szállít utasokat.

A 20-as vonalon reggel órás ütem lesz, melyet délelőtt és délután órás, valamint kétórás ütemek váltanak, míg ez esti órákban marad a menetrend jelenleg is hatályos változata.

Előterjesztés_a_helyi_közösségi_közelekedés_átalakított_menetrendjének_véleményezéséről.pdf

Supplied free of charge with no support, no certification, no maintenance, no warranty and no indemnity by Alfresco or its Certified Partners. Click here for support. Alfresco Software Inc. © 2005-2017 All rights reserved.

A fentiek egy elfogadás előtt álló, szakbizottság elé terjesztett dokumentumból származnak, így azok még csak eshetőleges információt tartalmaznak, ám az ülés eredményéről, az ott esetlegesen elhangzott észrevételekről, kiegészítésekről nincsenek információink.

Frissítés:

Az önkormányzati honlapon október 11-én délután meg is jelent a nyilvános bizottsági ülés jegyzőkönyve, mely alapján az ülés egyetlen napirendi pontját, a helyi közösségi közlekedés átalakított menetrendjének véleményezését a jelen lévők megtárgyalták és egyhangúlag (7 fő) támogatták.

Frissítés (2):

Kihirdetésre került a menetrendi változás a Volánbusz részéről: Már hivatalos! Így változik a soproni helyi buszközlekedés október 22-étől!