Újraindítási programot jelentett be dr. Farkas Ciprián polgármester

Dr. Farkas Ciprián / Hűségnapi városi ünnepség Sopronban, 2021-ben / Fotó: cyberpress.hu

Sikeresek voltak a takarékossági intézkedések, azonban a városi költségvetés jelen állapota megengedi a magasabb színvonalú közszolgáltatások biztosítását. Ennek részleteiről beszélt videóüzenetében dr. Farkas Ciprián, Sopron megyei jogú város polgármestere a városháza előtt.

A városvezető emlékeztet, az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók eredményeként csaknem tízszeresére nőttek az energiaárak az elmúlt időszakban. Sopronban ezért takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni, hogy a város működése biztosított maradjon. A bejegyzésből kiderül, a közös erőfeszítéseknek és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően városunk egy nehéz időszakot hagyhat most maga mögött. Az újraindítás keretében:

  • visszatér a közvilágítás normál működése
  • visszatér a sűrűbb buszmenetrend
  • a GYIK újranyit és marad a város tulajdonában

Hozzáteszi, bár a válság még nem ért véget, de ma már a költségvetés olyan állapotban van, hogy újra egy magasabb szinten tudják biztosítani a városi közszolgáltatásokat. Az újraindítási program lényegében első körben a közvilágítás visszakapcsolását jelenti, valamint visszaállítják a tömegközlekedési szolgáltatást oly módon, ahogyan azt korábban megszokhatták. Újra kinyitják a Gyermek- és Ifjúsági Központot, azaz a GYIK-ot, amely így újra a város kulturális életének szolgálatába fog állni.

Sopron első embere köszöni minden helyi polgár türelmét és megértetést az elmúlt időszakra vonatkozóan. Kiemelte, folytatják a munkát, hogy Sopron város fejlődése töretlenül biztosítva legyen.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt született döntés a rendkívüli intézkedésről, melynek nyomán több pontos takarékossági intézkedés bevezetéséről volt kénytelen dönteni a városvezetés. A sokat vitatott döntések restrikciókkal jártak, a legtovább érvényben maradó, ez által leginkább tetten érhető változások a helyi buszközlekedést és a közvilágítást érintették. A tömegközlekedés kínálatát mintegy 40%-kal csökkentették 2022. október 22-től, majd ezt részlegesen felülvizsgálták több ütemben. A közvilágítás racionalizálása 2023. január elején indult el, ez célszerűen 50%-kal kívánta csökkenteni a villamosenergia kiadásokat, főszabály szerint minden második lámpatest lekapcsolásával.

A bejelentés nyomán ezen korlátozó intézkedések megszüntetésre kerülnek rövid időn belül.