Választási plakátokkal kapcsolatban nyújtottak be kifogást, elutasították

Fotó: cyberpress.hu

Simon István és Havas Ákos Párbeszéd Zöldek-DK közös önkormányzati képviselőjelöltjeinek plakátjával szemben nyújtottak be kifogást a helyi választási bizottsághoz, egy hét leforgása alatt kétszer is. A jelöltek Jakál Adrienn polgármesterjelölt csapatában indulnak a június 9-i választásokon.

Először mint Németh Imre magánszemély, majd Németh Imre mint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szövetség elnöke kifogásolta, hogy a kihelyezett plakátokon szerepel az MSZP logója, szimbóluma. Előadta, a plakát ezzel azt a látszatot kelti, hogy azt az MSZP készítette és terjesztette, ez által a választók megtévesztésére alkalmas. Ismertette, a választópolgárokban azt a téves benyomást keltheti a plakát, hogy az azon szereplő személyek az MSZP által támogatott jelöltek. Kifogása szerint ez sérelmezi a választási alapelveket, mert a választók nyilvánvaló megtévesztésével befolyásolja a választás tisztaságát. Hozzátette, az MSZP (nyilvánvalóan) nem járult hozzá, hogy a lajstromozott védjegyét, logóját megjelentessék, ami szabálysértés. A beadványozó azt kérte, hogy állapítsák meg a jogsértést és bírság kiszabása mellett tiltsák el a nevezett személyeket a további jogsértéstől, valamint vetessék le a kifogásolt plakátokat.

Simon Zoltán az 1-es számú választókerületben található plakátjáról ide kattintva érhető el fotó. Simon Zoltán jelenleg is önkormányzati képviselő, Németh Imrével egyetemben, sőt közös frakcióban is dolgoznak.

A kifogást a helyi választási bizottság érdemben tárgyalta, azt a rendelkezésre álló adatok alapján elbírálta. Megállapították, hogy a plakáton található a jogszabályban előírt impresszum, vagyis a kiadásért felelősek elérhetősége, és logók is. A bizottsági ülésen elhangzott, a három szervezet országos szinten együttműködve támogat jelölteket, a panaszos csak feltételezésként írja le, hogy a logó feltüntetése nem szabályszerű. Hozzátették: tény, hogy az MSZP nem jelölőszervezete a két képviselőjelöltnek, ám ugyanakkor támogatójuk lehet, amiről nem áll rendelkezésre információ.

Május 3-án a kifogást egyhangúlag elutasították, majd 7-én ismételten napirendre tűzték a kifogás lényegében változatlan formában történő újbóli benyújtása miatt. Ám mivel minden kétséget kizáróan továbbra sem állapítható meg jogsértés, a kifogást újbóli megvizsgálást követően elutasították.

Ismeretes: a soproni MSZP feloszlott, miután a pártközpont Jakál Adrienn mellett tette le voksát, a helyi alapszervezeti tagokkal szemben nem támogattak Sovány Endre polgármesterjelöltként való indulását. Németh Imre eközben szintén újraindul képviselőjelöltként, a 9-es egyéni választókerületben Sovány Endre csapatában, a Momentum jelölésében.