Feloszlott az MSZP soproni szervezete!

illusztráció / Az MSZP soproni szervezetének korábbi pártháza a Mgyar utcában. / fotó: cyberpress.hu archívum
Csütörtökön az esti órákban került ki a közösségi portálra – többek közt Kránitz László és Széplaki Tamás oldalára – hogy megszűnik az MSZP Soproni Szervezete. A helyi szervezet nagy múltra tekint vissza, éppen ezért is megdöbbentő a helyzet, de talán tisztább képet kaphat az olvasó a döntés okairól, ha Kránitz László bejegyzését olvassa. A poszt felvezetőjében Kránitz László azt írja, hogy 1990-ben 17 évesen lépett be a Magyar Szocialista Párt , Sopron és környéke helyi szervezetébe, és ma, 34- év tagság után kilépett! Szomorú vagyok! – tette hozzá, majd kifejti az érdemi részt: 
.

Feloszlott az MSZP soproni szervezete, a tagok kilépnek a pártból

Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket és minden tag kilép a pártból. A 35 éve alakult helyi szervezetünk legsúlyosabb döntése azért született meg, mert számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek, mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) polgármester-jelölti indításáról.
.
Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartjuk, ezért támogatni sem tudjuk. Ezt többször elmondtuk és erről döntést is hoztunk, amit az országos vezetés is tudott. Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben. Ezzel szemben Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István, Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármester-jelöltjeként. Ezzel gyakorlatilag az MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját, egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja.
.
Tisztességtelen és jogtalan döntésnek tartjuk, hogy az MSZP országos vezetői semmibe vették az alapszabályban számunkra biztosított jelölési jogot, ami egy demokratikus döntés alapja. A munkát, kenyeret követelő „vörös és csípős” társelnökünk a háttérben bizniszelő kamu szocialisták bábjaként szó nélkül, sőt minket támadva asszisztálta végig ezt a gyalázatot. Az országos elnökség többszöri kérésünkre és jelzésünkre sem volt hajlandó visszatérni az alapszabály által előírt működéshez. Mára ezeknek az embereknek a döntéseit és tetteit csupán a saját egzisztenciális pánikreakciói határozzák meg. Kizárólag az lebeg a szemük előtt, hogy a következő ciklusban is megélhessenek valahogy a politikából és ezért bármin és bárkin átlépnek.
.
A szervezet feloszlatására azért került sor, mert a kialakult helyzet olyan súlyos becsület- és arcvesztést okozott volna a soproni szervezet tagjai körében, amit sem emberként, sem pedig politikusként nem tudunk, és nem is akarunk elviselni. Ezért nem maradt más választásunk, megőrizni önbecsülésünket és tisztességünket, ha már ez a párt vezetőinek nem sikerült. Bejelentjük: rajtunk kívülálló okok miatt, pártként nem tudjuk betartani a korábban már megkezdett helyi együttműködésben adott szavunkat a többi demokratikus párt és civil szereplők felé. Mindezért a szervezet feloszlik, tagjai pedig kilépnek az MSZP-ből.
.
Sovány Endrét, civil és független polgármester-jelöltet, párttagság nélkül is, mint a frissen megalakult Szegfű-baráti kör, mindannyian támogatjuk!
.
Köszönjük tagjaink és szavazóink 35 éves támogatását és bizalmát, és azzal búcsúzunk a helyi közélettől, hogy mindig Sopron város érdekeit tartottuk elsődlegesnek, szociáldemokrata értékrendünket pedig párttagság nélkül is megőrizzük!
.
Az MSZP Sopron és környéke feloszlott helyi szervezete
*********************
Korábbi írásunkban már némi utalást tettünk arra, hogy véleményünk szerint valami nem teljesen gömbölyű a párt országos illetve helyi szervezete között a helyi polgármesterjelölt személye illetve támogatása kapcsán, amely meglátás nem is volt alaptalan a fentiek tükrében. Itt olvashat erről! 
Sopron, 2024.04.11