Fertő tó – Újra környezetvédelmi engedélyt kapott a beruházás!

Fertő tó (2023) / fotó: cyberpress.hu - Leczovics Zsolt

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal ismét ( immár harmadszor is ) kiadta a Fertő tavi beruházás környezetvédelmi engedélyét. Az előző két alkalommal kiadott engedély ügyében mindkétszer bíróságon veszített a kormányhivatal a Greenpece és a Fertő Tó Barátai Egyesület ellen. Ezeken a bíróság kimondta, hogy a hatóság  látszateljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, mert nem kérte ki az ebben az ügyben különösen fontos vízügyi szakhatóság véleményét sem.” Most azonban a kormányhivatal újra kiadta az engedélyt a beruházás kivitelezésére, azonban azt újra megfogja támadni a Fertő tó Barátai Egyesület, amit ezúttal is a Győri Törvényszék fog tárgyalni.

A második bíróságon elvesztett tárgyalás után ( ez 2023 szeptemberében volt ) október végén új közbeszerzési eljárást írt ki a projektre a Lázár János vezette építési minisztérium. Az új elképzelés szerint egy természetközelibb és kisebb léptékű –  az eddigi 77 hektárral szemben konkrétan “csak” 47 hektáros ) beruházás valósulna meg, az is két ütemben. Igaz a most kiadott kormányhivatali engedély a régi 77 hektáros területre szól, azonban úgy tudjuk, pár elem egyelőre kikerült a megvalósítására váró projektből, így egy kisebb konkrét beruházás menne végbe, ami valóban mintegy 47 hektárt érintene.

Az említett októberben kiírt közbeszerzési eljárásban ( ami két részből áll ) a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, a strand, a vitorlásklub, a belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az Ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzésére valamint egy úgynevezett fogadóépület és az ökocentrum megvalósítására, tervezésére, kivitelezési feladatainak elvégzésére lehetett pályázni, jelentkezni. Az utolsó és jelenleg érvényben lévő kiírás alapján a felhúzni szándékozott épületek száma csökkent, például  a korábbi tervekben szereplő szálloda egyelőre nem szerepel. 

Mindezektől függetlenül úgy tudjuk, hogy komoly szándék van arra, hogy az említett területen idén tavasszal, egy ideiglenes infrastruktúra kiépítésével átadásra kerüljön az északi kikötő, amely által látogatható lenne a Fertő tó magyarországi szakasza. Legutóbbi látogatásunkkor egyébként ez már szinte késznek volt tekinthető, de az odavezető út még kissé kalandos volt, bár tegyük hozzá ez nem csoda, hiszen munkaterületről van szó.

Fertő tó (2023) / fotó: cyberpress.hu – Leczovics Zsolt
Fertő tó (2023) / fotó: cyberpress.hu – Leczovics Zsolt
Fertő tó (2023) / fotó: cyberpress.hu – Leczovics Zsolt

 

Korábban:

Fókuszban a Fertő tavi fejlesztés

Kiírta a minisztérium a Fertő tavi fejlesztés új közbeszerzési felhívását