Kiírta a minisztérium a Fertő tavi fejlesztés új közbeszerzési felhívását

Egy évnyi kényszerpihenő után fontos előrelépés történt a Fertő tavi fejlesztéssel kapcsolatban, az állami projektért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium kiírta az új közbeszerzési eljárást a beruházási területre. A fejlesztési megbízás fő célja az öko- és szabadidőpark kivitelezési munkája.

Villám visszatekintő: 

A Fertő tavi vízitelepet a 2017-es nyári szezonban lehetett utoljára megközelíteni, azt követően indult meg nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, mely idejében hazánk legnagyobb turisztikai célú fejlesztéseként volt beharangozva. A nagyberuházás megítélése azonban vitatottá vált, joggal érezhették úgy mind az ellenzők és támogatók is, hogy folyamatosan botot dugnak a küllők közé. A társadalmasítással, így számos lakossági fórummal megelőzött, szakhatósági engedélyek birtokában zajló beruházás folyamatos kritika tárgya volt, de a munka zajlott. Ami lényeg, a beruházás I. üteme tavaly elkészült. Ezt követően a kormányzat több váratlan dolog miatt minden tervezett és folyamatban lévő hazai nagyberuházást leállított, annak dacára, hogy a beruházás II. ütemére már kiírt közbeszerzés volt, azonban ígéret született arra, hogy ez a hely “torzó nem maradhat”. A projekt korábbi főgazdájának tudható Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. 2022 végén megszűnt, helyét és feladatait a Lázár János miniszter vezette Építési és Közlekedési Minisztérium vette át. A közelmúltban Lázár János személyesen járta be a területet Farkas Ciprián polgármester kíséretében, ami mintegy előjele volt annak, hogy a fejlesztés hamarosan folytatódik.

Napjainkban: 

A most kiírt közbeszerzési eljárásban illetve tenderen ( ami két részből áll ) a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, a strand, a vitorlásklub, a belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az Ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzésére valamint egy úgynevezett fogadóépület és az ökocentrum megvalósítására, tervezésére, kivitelezési feladatainak elvégzésére lehet pályázni, jelentkezni.

A mostani kiírás alapján a beruházással érintett teljes terület összességében nem lett kisebb, a felhúzni szándékozott épületek száma viszont csökkent, például szálloda egyelőre nem épül. A nyertes kivitelezőnek a szerződés hatályba lépésétől számítva 30 hónapja lesz a munkák elvégzésére.

Mindeközben a természetkárosítás miatt a helyi civil szervezetek továbbra is tiltakoznak és természetbarátibb fejlesztést követelnek, de például nemrég járt a partszakaszon az UNESCO küldöttsége is, akik azon is vizsgálódnak, hogy a területen végzett munkák miatt esetleg megvonják-e a világörökségi státuszt a Fertő-tájtól.

Egy biztos, a fejlesztés újra fókuszban van és sikeres pályázó(k) esetén újra munkagépek sokasága lepheti el a területet és ezután remélhetőleg mihamarabb birtokba vehetjük majd mi is a magyarországi Fertő-partot olyan színvonalas helyként és szolgáltatásokkal, amiket mi magyarok is megérdemlünk!