Sopronban kezdődik a közvilágítás racionalizálása

közvilágítás / illusztráció cyberpress.hu

A háborús szankciók okozta energiaválság illetve egész pontosan takarékossági okokból Sopronban is csökkenteni kell a közvilágítást, amiről még 2022. októberében  tárgyalt a közgyűlés, sok egyéb tervezett költséghatékonyabb intézkedés mellett. ( Itt írtunk erről! ) A konkrét elképzelés szerint Sopron város területén a közvilágítás olyan racionalizálását kell elvégezni, amely az azok által elfogyasztott villamosenergia mennyiséget nagyságrendileg 50 %-kal csökkenti.

 

Ez a takarékossági igyekezet egyébként már érintette a decemberi városi díszkivilágítás mennyiségét is, hiszen mint az tapasztalható volt, tényleg csak amolyan jelképesre, mondjuk úgy, a minimális igényeket kielégítve lett megvalósítva.  Nos a teljeskörű racionalizálás úgy tűnik még folyamatban van, hiszen azt szakemberek bevonásával kell elvégezni, azonban úgy tűnik lassan megvalósításra kerül, hiszen arról Jakál Adrienn önkormányzati képviselő (Párbeszéd) egy friss ( valószínűleg önkormányzati ) közleményre hivatkozva így ír a közösségi oldalán:

 

A teljes várost érintő kivitelezés ütemezetten kerül elvégzésre, mely várhatóan 60 munkanapot vesz igénybe.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az üzemen kívül helyezett kandelábereken figyelmeztető táblák is elhelyezésre kerülnek annak érdekében, hogy a hibabejelentések során ellenőrizhetővé, illetve megkülönböztethetővé váljanak az érintett lámpatestek.
Ezek szerint legkésőbb március közepére várható a teljes közvilágítás csökkentése, amely racionalizálás azonban információink szerint nem érinti majd nagy forgalmú útszakaszokat, a csomópontokat, a gyalogátkelőhelyek környékét illetve a közintézmények előtti területeket sem.