Ennél hivatalosabb már nem lehet: a Volánbusz meghirdette az új menetrendet

Tiltott helyen várakozó autó nehezíti meg a helyi járatos busz kifordulását a soproni 12-es járat vonalán / Fotó: cyberpress.hu

December 10-től átalakul a soproni helyi közösségi közlekedés autóbusz, ez az elmúlt napokban már lényegében mindenki előtt tisztázódott. Az önkormányzat sajtóosztálya is megerősítette, hogy jóváhagyták a járatsűrítést és a rugalmasabb kínálatot. Hogy mégis milyen változásokkal, azt most már a Volánbusz Zrt. oldalán is megismerhető.

Mint a cég weboldala írja, 2023. december 10-től jelentősen módosul az autóbuszok menetrendje Sopronban a 2022-es menetrendi változás óta beérkezett észrevételek és megrendelői kérések alapján. Továbbá az új 7-27-es körjáratokkal az Aranyhegy és a Híd utca térségéből közvetlenül válik elérhetővé a Várkerület. Ezt részleten is ismertetik:

Várkerület

A Várkerületben a korábbiakban megszokott ütemes menetrend újból visszaáll. Az 1-es, a 2-es, a 10-es, illetve az új 7-27-es vonalcsalád által alkotott új, ütemes menetrend szerint felépülő rendszerben, a járatok együttesen munkanapokon csúcsidőben 10, egyéb időszakokban átlagosan 15-20 perces időközönként közlekednek.

Lőverek és Kertváros

A Lőverek felé közlekedő járatok sűrűsége a jelenlegivel megegyező marad, azonban a Kertváros felé közlekedő 10-es járatok (főként hétvégén) jelentősen gyakrabban közlekednek.

A 7-es, 27-es, 20-as, 20Y és a 11-es autóbuszok átszervezése

A jelenlegi 7-27-es vonalcsalád és a 20-20Y vonalak megszűnnek, helyüket az összevonásukból létrejövő új 7-es és 27-es körjárati vonalcsalád veszi át. A Kórház felé a 27-es, a Kórháztól Jereván lakótelep felé a 7-es autóbuszokkal lehet utazni, a korábbi 20-as járatok útvonalával megegyezően.

Új 7, 7A, 7B vonalak

A járatok Jereván lakótelep – Aranyhegyi lakópark – Kórház – Várkerület – Jereván lakótelep útvonalon közlekednek. Boldogasszonyi utcától a Jereván lakótelep felé minden nap jellemzően 60 perces követési idővel indulnak a járatok. Az Aranyhegyi lakópark és a Jereván lakótelep között csúcsidőben a 17-es autóbusz ad közvetlen eljutást a 7-es és 7B autóbuszok helyett.

Új 17-es vonal

Jereván lakótelep és Aranyhegy térsége között csúcsidőben az új 17-es hurokjárat közlekedik. Aranyhegyről felváltva indul a Várkerület felé induló 7A buszokkal, így az Aranyhegyi lakópark átlagosan 30 percenként kerül kiszolgálásra csúcsidőben.

A jelenleg 17-es jelzéssel Jereván lakótelepről Keleti rendezőhöz közlekedő járat, valamint a Keleti rendezőtől Thököly térig közlekedő 11Y járatok összevonva, 11Y vonalszámon közlekednek a Jereván lakótelep és Thököly tér között. A 11Y ellenkező irányú menete változatlanul megmarad.

Új 27, 27A és 27B vonal

A járatok Jereván lakótelep – Várkerület – Kórház – Aranyhegy – Jereván lakótelep útvonalon közlekednek. Boldogasszonyi utca és Jereván lakótelep között csúcsidőben a 17-es autóbusz ad közvetlen eljutást a 27 és 27B járatok helyett.

A Kurucdomb kiszolgálása esténként és hétvégén

Munkanapokon az esti órákban, valamint hétvégén egyes járatok 7T és 27T jelzéssel, a Thököly tér érintésével közlekednek, kiváltva ezzel bizonyos 11-es járatokat. A peremidőszakokban így a városrészt jelentősen gyakrabban érintik az autóbuszok.

 

20Y kiváltása

A korábban Jereván lakótelepről a Kórház érintésével Ipar körútra közlekedő 20Y járatok helyett 5Y járatok indulnak, a jelenlegivel azonos időfekvésben.

Brennbergbánya

Az utolsó 3-as autóbusz Brennbergbánya felé a 2-es autóbusszal összevonva, 23-as jelzéssel közlekedik a Jereván lakóteleptől Lővereken át Brennbergbányára.
Ezen felül, a 3-as járatok indulási idejei kis mértékben módosulnak.

A fenti változásokon túl, kisebb mértékben változik a menetrend az 5A, 5T, 10-es, 11-es, 11A, 11B, 11Y, 21-es és 22-es vonalakon is.

 

Az új menetrend megtekinthető: www.volanbusz.hu/hu/sopron

A vonalhálózati térkép elérhető itt.

 

 

 

Szöveg és képek: volanbusz.hu