A népszavazás emléknapjára készült el a Hűségpark, a kormány ajándéka Sopronnak

Fotó: cyberpress.hu

Magyarország Kormányának egyedi támogatásából épülhetett meg Sopron legújabb köztere, mely az 1921-es soproni népszavazásnak állít emléket. Sopron örök hűséget fogadott a magyar nemzetnek, ami ezért a Leghűségesebb Város kitüntető címet és a Hűségkaput adományozta a városnak.

Ez már a történelem része, ahogyan két évtizede álló Hűségkút is. Sopron hűségét száz év után sem feledi a haza, 2023-ban Hűségparkot épített a város a Várkerület folytatásában.

A tér tervezésére a soproni önkormányzat a Hetedik Műterem Kft-t bízta meg, a kivitelezést a STRABAG Általános Építő Kft. végezte. A munkálatok 2023. július végén kezdődtek meg, a feladatokat december 14-re, a Hűség Napjára be is fejezték. Az 1200 négyzetméteres köztér műszaki tudnivalóit korábbi cikkünkben összegeztük.

A zöldfelület előtt felvastagodó ágyásszegélyhez az emlékhely koncepciójára utaló feliratot helyeztek el. A Hűségparkot december 16-án szombaton avatta fel dr. Farkas Ciprián soproni polgármester, és a város új díszpolgárja Eperjes Károly. A feliratról lerántották a leplet, a szövegezés a következő:

“A Hűségkút jelképes szoboralakjai és ez a tér az örök hűségre figyelmeztetnek.

A város tántoríthatatlan ragaszkodását hirdetik a magyar hazához (1277, 1921, 1989), de hirdetik a híd szerepét is Európához.

Sopron maga a megtestesült hűség a kitartásban, az élni akarásban, a hagyományok tiszteletében.

Az idők végezetéig így legyen!”

Fotók: cyberpress.hu / Minden fotó joga fenntartva!