Megindult a Hűségpark emlékhely kialakítása

Fotó: cyberperss.hu

A Várkerület és a Kisvárkerület összeköttetése is létrejön azon fejlesztés által, amelyet a Hűségkút folytatásaként épít meg a soproni városvezetés. A munkálatokra közvetlen kormányzati támogatást kapott az önkormányzat a soproni népszavazás centenáriuma alkalmából.

Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával kiadott kormányhatározat 2022 februárjában jelent meg, ezzel 250 millió forintos egyedi támogatást biztosítottak a soproni népszavazás 100 éves jubileumi évfordulójának méltó megemlékezése céljából.

Fotó: cyberpress.hu

Az előkészületeket követően a napokban indulhatott meg a kivitelezés, melynek fővállalkozója a Strabag Általános Építő Kft. A beruházás közbeszerzésén négy kivitelezői ajánlatot kapott az önkormányzat, a nyertessel 2023. június 8-án kötöttek szerződést nettó 179,4 millió forint értékben.

A területen első ízben megtörténik a földalatti illemhely és a támfalrendszer bontása. Az egykori nyilvános wc helyét 140 köbméter beton tölti majd ki, ez tehát igazolja korábbi feltételezéseinket is. Új betontámfal és korlát készül, a műszaki leírás szerint új magas minőségű, kisléptékű park kerül kialakításra, szoros összefüggésben a Várkerület már megújult, és a Kisvárkerület megújulás előtt álló köztér építészeti koncepciójának megfelelően.

Új kandelábereket és utcabútorokat telepítenek a közel 1200 négyzetméteres közterületre.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, ám a kiviteli tervek szerint egy fa kivágását is tervezik, melynek törzsátmérője 10-25 centiméter. Tizenhét utcabútor kerül elbontásra, a múltszázadból itt maradt klasszikus betonlábas padokat az önkormányzat telephelyére kell szállítania a kivitelezőnek.

Új klinkertégla burkolat épül süllyesztett gránitkő szegéllyel, és fűrészelt mészkőtömbökből épített ülőpadok lesznek 52 méter hosszan. A kőtömbökből ivókút is megvalósul. Hat díszfát ültetnek, valamint ötszázhatvan cserjét telepítenek az évelő dísznövényeken felül. Bő száz négyzetméteren lesz egybefüggő gyepesítés. A megvalósítási terv látványos ábráját már korábban bemutatta dr. Farkas Ciprián polgármester, ez itt érhető el cikkünkben.

A felújításra szoruló területe, ahol a Hűségpark lesz / Fotó: cyberpress.hu

Húsz évvel később ismétli magát a történelem, azonban belül is inkább Sopron és Magyarország Kormánya. A Hűségkutat az 1921-es népszavazás 80. évfordulójára adományozta Sopronnak az akkori Orbán-kormány. A díszkút felett álló szoborcsoport szimbolizálja azt, amiért Sopron a Leghűségesebb Város cím mellett a hűség és szabadság városa is. Mindezeket persze megelőzi a sorban az az 1922-es törvény, mely elrendelte, hogy a népszavazás emlékét, egy a történelmi esemény jelentőségéhez méltó emlékművel kell megőrizni, s ez lett a későbbi Hűségkapu.

Mindezek azt bizonyítják, hogy a soproniak büszkék lehetnek történelmükre, hiszen a város polgársága kiállta az idők próbáját és mindenkoron hűséget fogadott a magyar nemzetnek.

A Hűségkút / Fotó: cyberpress.hu