Újabb tíz évre bérbe adta az Elit Mozi épületét a soproni önkormányzat

Az önkormányzati ingatlan bérbeadásáról még tavaly döntött a város közgyűlése, a bérbe vevő alanya nem változott.

Május 23-án a rendes ülést követő rendkívüli ülésen került napirendre az Elit Mozi bérbeadásáról szóló előterjesztést. Zárt ajtók mögött hoztak döntést Sopron önkormányzati képviselői, így csak a határozat tartalma nyilvános. A döntést a következőképpen szól: “Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése úgy határoz, hogy a soproni 2232 hrsz-ú ingatlan, természetben a Sopron, Torna utca 12-14. sz. alatti épületet, moziként bérbe adja a Classic-Film Kft. részére…”

A bő hatszáz négyzetméteres ingatlanra vonatkozó bérleti szerződés határozott időre, tíz év időtartamban 2033. július 31-ig létesül. A feltételek közt rögzítettek, a bérlő köteles az ingatlant moziként üzemeltetni, valamint a havi 200 ezer forint + ÁFA bérleti díjat megfizetni, mely az éves infláció mértékével növekszik. Kiderül, az önkormányzat szándéka, hogy a költségvetési helyzet függvényében a bérlővel történt egyeztetést követően a Torna utcai homlokzat és fogadótér felújításában részt vállal.

A 2023. évi határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztés – melyet február végén tárgyal a közgyűlés – ismerteti, a bérleti szerződést a felek aláírták. Hasonló adottságú kiadó ingatlant nem találni Sopronban, ám arról sincs információ, hogy más vállalkozó látott-e lehetőséget filmszínház üzemeltetésében a belvárosban. Mindenesetre az kijelenthető, hogy egy kevésbé frekventált üzletházban található 50 négyzetméteres ingatlanért cserében az önkormányzat havi nettó 84 ezer forintot számláz ki, ami szintén ebből a beszámolóból derül ki.

A Torna utcai önkormányzat ingatlan bérleti díjának ügye legutóbb a koronavírus-járvány idején került a hírekbe, ám korábban helyi pártpolitikai csörték kereszttüzében is állt. Ez már azonban a múlt, ahogyan a közelmúltban lezárult közös fejlesztések úgy a jövőbeli felújítások szándéka is egy más irányt mutat.