Sportdiplomáciai szempontból Mexikóba küld delegációt Sopron

illusztráció / cyberpress.hu

Az elfogadott munkaterv értelmében 2024. június 27-én rendes közgyűlést tartanak a soproni városházán, ez lesz az első ilyen a 2024. június 9-i válaszátsokat követően. Fontos tudni azonban, hogy még a 2019 óta hivatalban lévő önkormányzati képviselők jelenlétével kerül rá sor, hiszen az új testület 2024. októberben kezdheti meg a munkát.

A 17 napirend és a várható felszólalások minden bizonnyal megnyújtják a 14 órakor kezdődő nyilvános ülés hosszát, melyet rögtön rendkívüli ülés is követ a soproni szokáságjog alapján.  Lássuk, milyen döntések várhatók az előterjesztések szerint:

A Soproni Tigrisek Sport Egyesület kerekesszékes kosárlabdacsapatát a bajnokságban elért első helyezésért hétmillió forintos támogatásban részesíthetik.

Ismét kiírják a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjat, az állami támogatás mellé az önkormányzat is társít költségvetési forrást, erre a helyi hallgatók pályázhatnak majd.

A Bánfalvi Óvoda – Kindergarten Wandorf és a Trefort Téri Óvoda igazgatói álláshelyeinek betöltésére vonatkozó pályázatok elbírálásáról dönthetnek, mindkét intézményhez egy-egy jelentkezés érkezett be. A vezetői megbízatás öt évre szól.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2019-től dolgozik együtt az önkormányzattal, a megállapodás keretében a szenvedélybetegek számára napközbeni tartózkodót, társas kapcsolatos kialakítására, valamint alapvető higiéniás szükségletek kielégítésére biztosít lehetőséget, közösségi és fejlesztő programokat szervez, igény szerint szervezeti az ellátottak étkezését, életvezetését. 2021-ben bővült a feladatuk az úgynevezett alacsonyküszöbű ellátással. A szervezet szeretné a kapacitását 120 főre emelni, emiatt a megkötött feladatellátási szerződés módosítását kell jóváhagyni.

Sopron évtizedek óta részt vesz a Nemzetközi Gyermek Játékokon (International Children’s Game), melyet minden évben más országban tartanak, 1996-ban például Sopron volt a házigazda – emeli ki az ötödik napirendi pont előterjesztése. 2024 júliusában az Mexikó León de los Aldama városában kerül sor a játékokra 1500 sportoló részvételével.

Városunk idén atlétika, tenisz és úszás sportágakban képviselteti magát, a 12 és 15 év közötti gyermekek Mexikóban fognak versenyezni egymással. Mivel Sopron tagja a szervezetnek, meghívást kapott a szervezőktől. Úgy érvelnek, sportdiplomáciai szempontból véve is fontos a részvétel, hiszen az eseményen lehetőség nyílik a résztvevőkkel történő kapcsolatépítésre. Magyarországot Sopron mellett Kecskemét és Szombathely képviseli a mexikói találkozón, a várost képviselő személy ellátását a fogadó fél biztosítja. A 11 napos kiküldetésen várhatóan dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester képviseli Sopront a városi sportszervezeteken túl.

Munkatervi kérdésről is szavazni kell, 2024. második félévre vonatkozóan a közgyűlés elé terjesztett javaslat szerint szeptember, október, november hónapokban az utolsó csütörtökön, decemberben 19-én lesz rendes közgyűlés.

A Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. folyószámlahitel-szerződés meghosszabbításáról és a hozzá kapcsolódó önkormányzati készfizető kezességvállalásról is dönteni kell, a szerződés idén év végén járna le, de meghosszabbítása szükséges. A 700 milliós keretösszegű szerződést 2026. december 31-ig kötik meg a javaslat alapján.

Ezt követően négy egyedi ingatlannal kapcsolatos településképi kötelezési eljárásban, valamint településképi bejelentési ügyben hozott döntésekkel szemben benyújtott fellebbezésről fognak dönteni az önkormányzati képviselők. A nap hátralévő részében szintén lesz még hasonló ügy, egy soproni ingatlan megosztásáról és szomszédos telkekhez való csatolásáról kell ítélkezniük a városvezetőknek.

A Virágvölgyben (01099/72 hrsz.) közterület elnevezése vált szükségessé, az Asszonyvásár dűlőtől keletre eső, észak-déli irányú közterület neve Mágel Ágost városfejlesztési bizottsági elnök javaslatára Prikadat utca lehet.

Az ingatlanügyek ennyiben nem állnak meg, további három napirend kapcsán szükséges a képviselői többség a határozathozatalhoz. A Maradványvagyon-hasznosító Zrt.-től két állami ingatlant igényel a város: a 4290/3-as hrsz. a Sorpon – Bécs vasútvonallal párhuzamosan futó “kivett saját használatú út” a Somfalvi úti átkelőnél; a 0935/2 hrsz. “kivett kerékpárút” a soproni határátkelő felett lévő bicikliutat jelenti.

Zárt ülés keretében szavaznak továbbá ingatlanvásárlásokról, mely településfejlesztési cél megvalósítása érdekében történik majd. A szövegezés szerint több ingatlanról van szó, ennél többet csak a nyilvános határozatból lehet majd megtudni. Emlékeztető, a virágvölgyi buszforduló területe is magánkézből került köztulajdonba, akár hasonló lehet ezúttal is a cél.

Előterjesztés szól az állami ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba vételi kérelmének módosításáról is, ez egy 2021-es polgármesteri döntést technikai javítása, ami a Szent Mihály utcát, az Ikhvahíd utcát, a Balfi út két szakaszát, a Lackner Kristóf utca egy szakaszát és az Apácakerti árok ingatlanokat érinti.

Az F.K.L. Sportszolgáltató Kft., mint többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság soron következő taggyűlésének napirendi pontjait a közgyűlésnek is jóvá kell hagynia, vélhetően nem itt lesznek a legnagyobb viták a képviselők között.

Nem úgy a nap utolsó napirendjénél, ahol vélhetően nem maradnak el a kritikus megjegyzések.

A helyi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatási szerződés felülvizsgálatára kerül sor, azaz a soproni helyi buszközlekedés ügyét tárgyalják.

A feladattal megbízott Volánbusz Zrt. az önkormányzat felé kezdeményezte, a “potenciálisan realizálható járműbeszerzések felülvizsgálatát” az előterjesztőt idézve. Ahogyan lapunk megírta, a megállapodás értelmében 2030 év végéig látja el a Volánbusz a szolgáltatást Sopronban, vállalva azt, hogy 2022-ig 5 új dízel, 2026-ig 5 új alternatív meghajtású buszt állít forgalomba. Érdemes leszögezni, hogy bár a kötelezettséget a megbízott nem teljesítette, valójában az önkormányzat sem a megállapodás szerinti futásteljesítményt igényli tőle.

Fotó: cyberpress.hu archívum

Az előterjesztés arra is felhívja a figyelmet, hogy az infláció, a jegybanki alapkamat és a rezsiköltségek emelkedése a tervezett beruházások költségeit is jóval megemelte. Hozzáteszik, a zöld busz járműfejlesztési programot is felfüggesztette az illetékes minisztérium. Kijelentik, mind az önkormányzat, mind a Volánbusz célja és érdeke a helyi buszjáratok színvonalának lehetőség szerinti növelése, ezért az alábbi fejlesztéseket végezték el az utóbbi időben: 2024. májusáig 12 szóló autóbusz vezényeltek Sopronba, amelyek legalább 2014-es évjáratúak, 1 db csuklós autóbuszt állítottak szolgálatba, amely 2021-es évjáratú. A buszok mindegyike dízelüzemű, alacsonypadlós és légkondicionált.

Ezzel a járműfejlesztéssel elérték a 13-18 éves buszok leállítását, az átlagéletkort 11 évre csökkentve. Ugyanakkor a módosított szerződésbe úgy rögzítenék, hogy a buszok átlagéletkora 14 év lehet, melyben az egyedi életkor 18 év lehet. Továbbá szerződésbe foglalják,

amennyiben a felfüggesztett pályázat 2025. áprilisig folytatásra kerül, úgy a Volánbusz pozitív pályázati elbírálás esetén 9 db új, szóló, tisztán elektromos autóbuszt szerez be.

Hozzáteszik, amennyiben a pályázatot továbbra is felfüggesztve tartják, úgy ismét megvizsgálják a járműállomány helyzetét. Ez esetben akár a két fél közösen dönthet dízel és/vagy alternatív hajtású új autóbusz beszerzéséről. Azonban kikötik azt is, amennyiben kedvezőtlen finanszírozási környezet adódik, a járművek maximális egyedi életkorával kapcsolatos fejlesztéseken kívül – további járműállomány fejlesztést nem szükséges végrehajtani.

A rendkívüli ülésre további hét napirendet tűztek ki:

Kempten testvérvárosba történő látogatásról is dönteni kell, hiszen Sopron az egyik legaktívabb kapcsolatot németországi településsel. 1949 óta minden év augusztusában tartanak fesztiválhetet, a polgármester meghívására a közgyűlésnek kell döntenie a delegációról.

Három településrészt is érintő szabályozási tervről és helyi építési szabályzat módosítását is kezdeményezték. A külterület, Brennbergbánya, Görbehalom, Ó-Hermes, Új-Hermes és Balf, az Északnyugati városrész, Sopronbánfalva-Kutyahegy, Lőverek és a Délkeleti gazdasági terület, valamint a Virágvölgy és környéke városrészeket érintő munkaanyagok elérhetők a városi honlapon.

A közétkeztetéssel kapcsolatban is dönteni kell, mert a 24 hónapos koncessziós időszak lejár. Az előterjesztő megjegyzi, 2022-ben szervezte ki a város a nevelési-oktatási intézmények közétkeztetését, 2024. szeptember 1-től újat kívánnak kötni. Az erre vonatkozó beszerzést kiírták, a jelenlegi szolgáltatón kívül két társaság nyújtott be ajánlatot. A legkedvezőbb ajánlatot az Eatrend Arrabona Zrt. szolgáltató adta, ő folytathatja a munkát a városban.

Zárt ülés tartható önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságokkal kapcsolatos tulajdonosi döntésekről, jelentsen ez bármit a laikus szemlélődő számára. Szintén zárt ajtók mögött dől el a hulladékgazdálkodási tárgyú szerződésekről szóló előterjesztés sorsa is.