Sokasodnak a soproni polgármesterjelöltek a 2024-es önkormányzati választásokra

Illusztráció

Minden eddiginél nagyobb a regnáló hatalom elutasítottsága vagy minél kisebb az igény az összefogásra? Nagy merítés ígérkezik polgármesterjelöltekből, noha hivatalosan még nem dördült el a startpisztoly, vannak akik már a rajt előtti bemelegítésnél járnak. Két teljes hónap és némi resztli van vissza a voksolásig. Egy biztos, lesz kikből választani!

Legutóbb 2019-ben voltak helyhatósági választások, amelyen dr. Farkas Ciprián toronymagasan győzött a három jelölt közül. Bár ő még csak első ciklusát tölti, a soproni Fidesznek nincs oka szerénykedni, 2006 óta töretlenül vezetik a várost a pártszövetségben jelölt polgármesterei. Öt éve, száz nappal a választások előtt már bejelentették dr. Fodor Tamás polgármester utódjelöltjét.

Hivatalos bejelentés még nem történt, ám a párt jellemzően ragaszkodik a bevált dolgokhoz, nem hiába használják a “Folytatjuk!” egyszavas eredménykommunikációt sem. Farkas Ciprián ciklusának is vannak sikerei, az elmúlt időszak fejlesztéseit az önkormányzat “Lendületben” kiadványában összegezték. A közösségi médiás jelenlétéből is arra lehet következtetni, hogy ismét megméreti magát a soproni választópolgárok előtt. Dr. Farkas Ciprián soproni, jogászként dolgozott a közigazgatásban, volt városi tanácsnok, négy és fél éve pedig a Leghűségesebb Város polgármestere.

Biztosan indul a polgármesteri tisztségért Jakál Adrienn párbeszédes önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja. A hivatalos bejelentés szerint a Demokratikus Koalíció (DK) is támogatja a jelölést, de ebben a helyi és megyei alapszervezetek között úgy tűnik nincs egyetértés. A politika világa már csak ilyen, a szervezetek úgy érzik, megtalálták azt a karizmatikus jelöltet, akivel a választópolgárok többsége azonosulni tud. Jakál Adrienn született soproni, szakmáját tekintve településmérnök, 2013 óta a Párbeszéd tagja. Polgármesterként a helyi problémák megoldására fókuszálna, mert szerinte a jelenlegi városvezetés nem hajlandó kezelni a gondokat, a város élhetetlen lett.

Jelölteti tagját a Mi Hazánk Mozgalom Horváth Gábor személyében. Tudomásunk szerint a Fertőszentmiklóson élő férfi közel két évtizede tagja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak, 2018 óta pedig a Betyársereg tevékenységében is részt vesz Sopronban. A közbiztonság és rend helyreállítása a polgármesterjelölt fő céljai között szerepel, véleménye szerint az elmúlt időszakban megszaporodtak a bűncselekmények a városban, sokan érkeztek Sopronba úgy, hogy a szabályokat és a társadalmi normákat nem hajlandók betartani. Békésebb várost szeretne, egyúttal fontos számára a hagyományok tisztelete, a magyar identitás megőrzése.

A Jobbik-Konzervatívok és a két hete nyilvántartásba vett Nyugat a Jövőnk Egyesület közös jelöltje Reischl Gábor, akinek indulását az LMP Magyarország Zöld Pártja is támogatja. A soproni erdőmérnök évtizedeket töltött a Fertő-Hanság Nemzeti Park szolgálatában, nyolc éven át igazgatóként vezette a szervezetet. Polgármesteri programja a zöldterületek, fák védelmében, a szemetelés visszaszorításában, a közbiztonság helyreállításában és a népességváltozás kérdésének rendezésében összpontosul. Szívügye a Fertő tó, annak közvetlen partján a turisztikai beruházást nem támogatja.

A választópolgárok számolhatnak Sovány Endre jelölésével, aki az elmúlt években karitatív tevékenysége mellett karcos véleményeivel vált a közélettel szemben kritikus civil közösségek vezéralakjává. A nép hangjának és a kormánykritikus posztoknak teret adó Facebook közösségének ötezer tagja van. A választáson való indulását a Momentum Mozgalom, a Mindenki Magyarországa Néppárt és az MSZP Magyar Szocialista Párt támogatja. Saját maga definíciója szerint hétköznapi ember, villanyszerelő egyéni vállalkozó Völcsejen. Kritikájában visszatérő elem, hogy a várost szétlopták, lezüllesztették, ezért új vezetésre van szükség, ami biztosítani tudja a város jövőjének sorsát.

 

 

Polgármesterjelöltek a közösségi médiában:

Farkas Ciprián

Jakál Adrienn

Reischl Gábor

Horváth Gábor

Sovány Endre

Szubjektív mérlegünk:

Látva az egyes jelöltek Facebook illetve egyéb online közösségi felületen való elérhetőségének hiányát, vagy megléte esetén annak minőségét, meglátásunk szerint komoly stratégiai hibákat lehet felfedezni a választásokhoz közeledve. Feltételezve persze hogy van konkrét stratégia, hiszen a jelöltek közül azoknak, akiknek mégis van honlapja, vagy közösségi oldala, azokon nyilvánosan elérhető konkrét polgármesterjelölti programleírása sincs. Pedig ha visszatekintünk Sopronban 2019-ben  megtörtént a politikai szereplők generációváltása –  igaz csak többnyire, mert azért vannak még rutinos öreg rókák – és ezzel azt gondolnánk a politikai kommunikáció is átrendeződött, de a valóság az, hogy így öt évvel később meglepően felkészületlen és esetlen helyzet állt elő ilyen téren.