Nem itt fog számítani, hogy aztán soproni lakcímed van-e

Az önkormányzati választási kampányok alkalmával újra és újra előkerül az érv, miszerint ha valaki nem soproni lakos, akkor semmi keresnivaló sincs a soproni helyhatósági választások körül.

2019-ben Varga Norbertet érte a vád, hogy Hegykő község lakója, ennek ellenére a választásokon 38,42%-os szavazataránnyal tisztességes eredményt ért el. Más kérdés, hogy az ellenzéki érzelmű választópolgárokat a szavazás másnapján magára hagyták, s ily módon elaprózódva fordultak rá a 2024-es voksolásra is.

Ám ahogyan a hegykőiek is köztünk élnek, úgy a völcsejiek is. Sovány Endre független polgármesterjelölttel szemben jelent meg kritikaként, már aki annak veszi. Völcsej egy rendezett, dinamikusan fejlődő kistelepülés a soproni járásban, az utóbbi években több tucat beköltözője volt a községnek. A falu nincs ezzel egyedül, hiszen a belső migráció megjelenése mellett a nagyvárosból kiköltözők aránya is nőtt, sokan választottak új otthon maguknak Sopron agglomerációjában. A közlekedésfejlesztéseknek köszönhetően ráadásul a napi ingázás feltételei is javultak, könnyebb lett bejárni dolgozni Sopronba vidékről.

Sokan vannak úgy, hogy bár a napjuk teljes egészét Sopronban töltik el, a város zajától távolabb hajtják álomra fejüket.

A magyarországi választásokon ráadásul minden olyan személy indulhat, aki rendelkezik választójoggal, semmilyen cenzus, tanulmányi előfeltétel vagy munkahelyi tapasztalati követelmény nincs a jelöltekkel szemben. A jelölt lakcímkártyája a szavazás szempontjából csak amiatt releváns, hogy nem soproniként Sopronban nem fog tudni szavazni, még magára sem.

Sokkal inkább érdemes programját, képességeit és rátermettségét vizsgálni, megnyilvánulásai alapján megítélni, hogy alkalmas-e egy nagy múltú polgárváros, egy erős identitással bíró megyei jogú város, mi több, alkalmas-e a Leghűségesebb Város szolgálatára.

Bár a XXI. században nincsenek már Lackner Kristóf érdemeit megközelítő politikusok, mégis érdemes párhuzamot vonni múltunkkal. A közügyekben döntést hozni soproniként kitüntetett felelősséggel bír, így minden választásnak nagy a jelentősége, amibe Sopron polgársága beleszólhat.

Rendkívül gazdag történelmünk alatt, az évszázadok során többször bizonyította a soproni polgár, hogy képes bölcs és a városához, hazájához hű döntést hozni. Így tettek 1277-ben, 1921-ben és 1989-ben is. Ezt örököltük, erre vagyunk büszkék. Rajtunk a felelősség.

Nyitókép: illusztráció!