Nehezen szabadul halomnyi szabadságától a soproni polgármester

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A főállású polgármester éves szabadságkeretének felhasználását minden évben meg kell tervezni, és a jogszabályoknak megfelelően azt a képviselőtestület elé kell terjeszteni jóváhagyásra. Ez a soproni közgyűlés esetében sincs másképp, dr. Farkas Ciprián a 2024-es évre is elkészítette a szabadságának ütemezését, nem is akárhogyan.

Gondoljunk bele, teljesen életszerű, ha a egy betervezett időben jó előre betervezett szabadnapot mégsem tud felhasználni egy átlagos munkavállaló, nincs ez másképp a polgármester esetében sem. Sőt. A városvezető egyszerre munkavállaló és munkaadó, felelősségteljes feladatokat lát el, a lakosság elvárásait szem előtt tartva lényegében év minden napján rendelkezésre kell állnia. Dr. Farkas Ciprián 2019. október 13-án került megválasztásra, a hivatalos dokumentumok alapján azóta kevés napot tölthetett pihenéssel.

Ez tavaly a kormányhivatalnak is feltűnt, hiszen évről-évre gyűjtögetve görgeti maga előtt a ki nem vett szabadnapokat. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal szakmai állásfoglalása a jogszabályokat ismertetve rávilágított, a főállású polgármester szabadságát az ütemezésben foglaltaknak megfelelően kell kiadni, valamint igénybe venni. Hozzátették, a közgyűlés 2023. évben fordítson kiemelt figyelmet a közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvényben előírtak teljesítésére, azaz a polgármesternek a szabadságot az esedékesség évében, de legkésőbb a következő év március 31-ig kell igénybe venni vagy kiadni. A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

Február 29-én lesz határidős a szabadságterv jóváhagyása, melyet az aznapi rendes közgyűlésen napirendre is tűztek. A városvezetés megbízatása a 2024-es év az önkormányzati választások miatt októberig tart, így idén 19 nap alapszabadság, 10 nap pótszabadság jár a polgármesternek. A 2023. évben részére megállapított 149 nap szabadságot az ütemtervétől eltérően vette igénybe, július végén öt napot töltött távol a hivataltól. 2020 évről 36, 2021-ről 39 nap, 2022-ről 27 nap, 2023-ról 22 nap szabadságot hozott át, így az ideivel együtt 153 napot kell igénybe vennie.

Január és október között 190 munkanap van, azaz a ciklusból hátralévő munkanapok 80%-ban kellene házon kívül lennie. Beatrice stílusú fordításban ez egy napon 5 óra munkát és 19 óra pihenést jelentene számára.

Azt az előterjesztésben is hangsúlyozzák, hogy a már hivatkozott törvény értelmében főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonya a képviselő-testület és a polgármester között választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony. Az említett sajátosság értelmezésünk szerint a bevezetőben is részletezett kettős helytállás, valamint a város mindennapi működésében és fejlesztésében való aktív közreműködés, amire valójában néha még a napi 24 óra is kevés.

Előterjesztés forrása: sopron.hu