A kormányhivatalnak is feltűnt a soproni polgármester szabadnapjainak száma

dr. Farkas Ciprián / printscreen

Tetemes mennyiségű szabadsága halmozódott fel Sopron polgármesterének, aki 2019 óta tölti be a tisztséget, így jó ideje görgeti maga előtt a ki nem vett szabadnapokat.

A polgármestert jogszabály kötelezi arra, hogy a fizetett szabadnapjainak igénybevételt ütemezze, és azt szabadságterv formájában az önkormányzati képviselők elé terjessze. A törvény arról is rendelkezik, hogy a szabadságot az ütemezésnek megfelelően kell kivenni, csak előre nem látható, rendkívüli helyzetben, vagy az igénybevételt megelőzően legkésőbb tizenöt nappal kelt bejelentéssel lehet attól eltérni. A ki nem vett szabadságot a tárgyévi szabadnapokhoz kell hozzászámítani.

Korábban a közgyűlés anyaigait ismertetve megírtuk, dr. Farkas Cipriánnak az idei évre megállapított és az előző évekről áthozott szabadnapjaival együttesen összesen 149 napról kell rendelkeznie 2023-ban.

Ez a szerint tevődik össze, hogy alapszabadsága 25 nap, melyet 14 nap pótszabadság, 2 nap gyermekek után járó szabadság, valamint 2020. évből 38, 2021. évből 41, és 2022. évből 29 nap ki nem vett szabadság egészít ki. Bár a polgármester a korábbi években is elkészítette az ütemezést, 2020-ban 120 nap szabadságából csak kétszer 6 napot használt fel, januárban és decemberben.

A városvezető első teljes évét is már áthozatallal kezdte meg, 2020-ban 41 napját 7 nap előző évi fel nem használt szabadnappal fejelte meg. Ehhez hasonlóan alakultak az előző esztendők is, így halmozódott fel közel öt havi fizetett szabadnap a fő állású polgármesternél.

Az idei szabadságok igénybevételével kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal is állást foglalt, és két pontban fogalmazott meg javaslatokat az önkormányzat felé – derül ki a június 22-i közgyűlés előterjesztéséből:

1. “A Közgyűlés 2023. évben fordítson kiemelt figyelmet a Kttv. 225/C. § (2) bekezdésében előírt kötelezettség teljesítésére, mely szerint a főállású polgármester szabadságát az ütemezésben foglaltaknak megfelelően kell kiadni, valamint igénybe venni. E jogszabályhelynek megfelelően a polgármester a szabadság igénybevételéről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja. A polgármester a szabadságot az ütemezéstől eltérően csak előre nem látható, rendkívüli esetben, vagy az igénybevételt megelőzően legkésőbb tizenöt nappal megtett előzetes bejelentést követően veheti igénybe.”

2. “A Közgyűlés 2023. évben fordítson kiemelt figyelmet a Kttv. 225/C § (4) bekezdésében előírt kötelezettség teljesítésére, miszerint a polgármesternek a szabadságot az esedékesség évében, de legkésőbb a következő év március 31-ig kell igénybe venni vagy kiadni.”

A közgyűlés határozatba foglalva elfogadta a kormányhivatal javaslatát.

Az év elején elfogadott szabadságtervet nézve dr. Farkas Ciprián januárban 4, február 10, március 14, áprilisban 8, májusban 14, júniusban 10, júliusban 15, augusztusban 14, szeptemberben 11, októberben és novemberben 15-15, decemberben 18 napot lenne távol.