Leváltás, újraválasztás és kihívó nélküli győzelem a soproni térségben

A soproni székhelyű, Győr-Moson-Sopron vármegyei 4-es számú egyéni választókerület 32 településének önkormányzati választási eredményeit tekintjük át:

Szinte minden megtörtént, amit ember el tud képzelni. Volt visszalépés, leváltás és újraválasztás is, a települések egyharmadában azonban kihívó nélkül maradtak a polgármesterek. Jellemző, hogy a polgármesterjelöltek szinte mind függetlenként indultak.

Még a választások előtt összegeztük, hogy 12 Sopron környéki kistelepülésnél nem lesz nehéz dolga a választópolgároknak. Ebergőc, Fertőd, Hegykő, Lövő, Petőháza, Répcevis, Röjtökmuzsaj, Sarród, Sopronhorpács, Újkér, Völcsej és Zsira lakossága a korábbi településvezetőnek szavazott újra bizalmat, hiszen nem is volt más választásuk.

Annál többen gondolták úgy, hogy esélyt kell adni a választópolgárok döntésének, hiszen 14 kistelepülésen indult két polgármesterjelölt. Ebből 9 településen a jelenlegi vezető jött ki győztesen, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Nagycenk, Nemeskér, Pinnye, Sopronkövesd, Szakony és Und választóinak többsége nemet mondott a változásnak. Ágfalván, Fertőbozon és Fertőrákoson máshogy alakult, a jelenlegi községvezető már nem indult újra ezen 3 településen. A legnagyobb politikai csörtéket Hidegség és Kópháza lakossága folytatta le, mindkét településen alul maradt a regnáló polgármester. Kópházán a korábbi Fidesz-támogatott jelöltet, a Fidesz-KDNP színeiben induló korábbi országgyűlési képviselő váltotta le.

Egyházsafalun, Fertőhomokon, Gyalókán és Nagylózson már 3 jelölt is volt, de míg két előbbiben nem indult újra jelenlegi polgármester, úgy két utóbbiban a kihívók ellenére is folytathatja a munkát a hivatalban lévő vezetés. Érdekesség, hogy Gyalókán a Megoldás Mozgalom (MEMO) jelölésében is indult polgármesterjelölt, ám mindösszesen 2 szavazatot kapott a 70-ből. Amilyen kicsi a település, annál fordulatosabb a helyi közélet: bár a polgármester újrázni fog, másik kihívója tíz éven át vezette a községet, miután 2020-ban elmondott.

Peresztegen valóban virágzott a demokrácia június 9-én, a község lakói közül öten gondolták úgy, hogy alkalmasak a polgármesteri posztra. A szolgálatot azonban a jelenlegi polgármester folytathatja.

Sopronban dr. Farkas Cipriánt választották újra, de a megyei jogú város eredményeiről külön cikkben foglalkoztunk. A városokban kivétel nélkül a Fidesz-jelöltjei nyertek, de Sopron, Fertőd és Fertőszentmiklós mellett Fertőszéplakon, Kópházán és Sarródon is a Fidesz-KDNP pártszövetség jelölésében indult vezetők kaptak bizalmat. Minden más polgármester függetlenként tölti be a posztot.

Az alábbiakban egy részletes táblázattal ismertetjük az adatokat, amennyiben mobiltelefonon az egész nem látszik, úgy érdemes elfordítani a kijelzőt. Az eredmények és a győztes polgármesterek mellett feltüntettük azt is, készült-e valaki újraindulni és kik voltak a korábbi településvezetők. A szavazatarányokat a választási eredmények szerint tüntettük fel, mely alól az egy jelöltet állító települések képeznek kivételt. Mivel itt akár egy érvényes szavazat esetén is 100%-os többséget ér el a polgármesterjelölt, a választói akaratot más módon lehet kifejezni. A százalékos szavazatarányt így ezekben az esetekben nem 100%-nak vettük, hanem a polgármesterjelöltre leadott szavazatokat állítottuk arányba a szavazáson megjelent választópolgárok számával. Mint látható, a szavazókörökben megjelent nem mindegyike adott le voksot a szavazólapon egyedüliként szereplő polgármesterjelöltre.

Település: Jelöltek száma: Jelenlegi újraindul? Korábbi polgármester: Új polgármester: Szavazatarány:
Ágfalva 2 nem Pék Zsuzsanna Dominek Gábor 55,11%
Ebergőc 1 igen Szabó Szabolcs Imre Szabó Szabolcs Imre 87,80%
Egyházasfalu 3 nem Sándor József Derdák Gábor 75,29%
Fertőboz 2 nem Kutrucz Gyula Tóth József Gyula 61,50%
Fertőd 1 igen Bognár Zoltán Bognár Zoltán 74,77%
Fertőhomok 3 nem Radovits Tibor Horváth Lajos 51,96%
Fertőrákos 2 nem Palkovits János Tompa Judit Dóra 64,36%
Fertőszentmiklós 2 igen Horváth Tibor Horváth Tibor 57,47%
Fertőszéplak 2 igen Kóbor Attila Kóbor Attila 80,49%
Gyalóka 3 igen Varga Tamás Varga Tamás 71,01%
Harka 2 igen Duschanek Péter Duschanek Péter 70,64%
Hegykő 1 igen Szigethi István Szigethi István 84,41%
Hidegség 2 igen Kovács Adrienn Tömördy Kristóf 53,05%
Kópháza 2 igen Grubits Ferenc Firtl Mátyás 60,64%
Lövő 1 igen Hollósi Gábor Hollósi Gábor 82,34%
Nagycenk 2 igen Csorba János Csorba János 66,37%
Nagylózs 3 igen Marton Árpád Ferenc Marton Árpád Ferenc 83,57%
Nemeskér 2 igen Joóné Nagy Csilla Joóné Nagy Csilla 79,59%
Pereszteg 5 igen Sellei Tamás Sellei Tamás 46,05%
Petőháza 1 igen Lévainé Soós Klára Lévainé Soós Klára 87,87%
Pinnye 2 igen Farkas Tamás Farkas Tamás 68,02%
Répcevis 1 igen Hollósi Péter Hollósi Péter 90,69%
Röjtökmuzsaj 1 nem Kincses Balázs Kincses Balázs 88,89%
Sarród 1 igen Papp Gyula Papp Gyula 89,04%
Sopron 6 igen Farkas Ciprián Farkas Ciprián 50,85%
Sopronhorpács 1 igen Talabér Jenő Talabér Jenő 88,70%
Sopronkövesd 2 igen Fülöp Zoltán Fülöp Zoltán 54,90%
Szakony 2 igen Reseterits- Boros Evelin Reseterits- Boros Evelin 51,55%
Und 2 igen Pintér Tamás Pintér Tamás 52,51%
Újkér 1 igen Sulyok Balázs József Sulyok Balázs József 94,25%
Völcsej 1 igen Szőke Attila Szőke Attila 85,59%
Zsira 1 igen Nagy Ferdinánd Nagy Ferdinánd 91,78%