A térségi települések harmadánál egy jelöltből lehet majd választani június 9-én

Május 6-án hétfőn 16 órakor lezárult a jelöltállítás határideje, akik közösségükért polgármesterként vagy önkormányzati képviselőként szerettek volna dolgozni a következő öt évben, eddig gyűjthették az ajánlásokat. Megnéztük, hogy a helyi választási irodákhoz hányan jelentették be indulásokat, hány személyt vettek nyilvántartásba a soproni székhelyű Győr-Moson-Sopron vármegyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerület településein polgármesterjelöltként.

A lista összeállításához a valasztas.hu portált használtuk. A választókerülethez tartozó 32 település, városok és falvak helyzetéből néhány jól elkülöníthető mintázat rajzolódik ki. 25 településen szeretne újrázni a jelenlegi polgármester, ebből 11 helyen nem is lesz kihívója. 10 helyen kell két poglármesterjelölt közül választania a választópolgároknak, két településen 3-3 jelöltből áll a felhozatal, Peresztegen a jelenlegi településvezetővel együtt 5 fő méri össze támogatottságát, Sopronban 6 polgármesterjelölt várja a választópolgárok szavazatát.

A cyberpress.hu Sopron helyzetével már többször is foglalkozott a 2024-es önkormányzati választásokkal összefüggésben, de egyes kistelepüléseken is aktív a politikai közélet.

Kópházán 2006-tól Grubits Ferenc a polgármester, többször nyerte el a helyiek bizalmát a Fidesz–KDNP színeiben. A június 9-i választásokon függetlenként indult, kihívója Firtl Mátyás (FIDESZ-KDNP) a térség korábbi országgyűlési képviselője.

A 2019-től számított ciklus Lövőn nem volt eseménytelen. Időközi választásra került sor önfeloszlatás miatt, a jelenlegi polgármesternek Hollósi Gábornak ezúttal nincs kihívója.

Nemeskér polgármestere (Joóné Nagy Csilla) ellen ketten indultak, egyikük tegnap visszalépett a jelöltségtől.

Röjtökmuzsajon egy polgármesterjelölt lesz a szavazólapokon, de a jelenlegi településvezető nem indul újra.

Szakonyban a jelenlegi polgármesterrel szemben egy jelölt áll, de ezen a településen az elmúlt öt évben két időközi választást is tartottak.

A szemlézett 32 településen 7-en nem indulnak újra a választásokon, általánosságában elmondható, hogy a politikában is generációváltás tapasztalható. Az is látszik a kimutatásunkból, hogy ahol nem indul újra a jelenlegi polgármester, ott tényleges választásokat is tartanak, hiszen két-három esélyes jelölt is felkerül a szavazólapokra. Ezzel szemben egyharmaduknál lényegében már most győztest lehetne hirdetni.

Település: Jelöltek száma: Jelenlegi újraindul?
Ágfalva 2 nem
Ebergőc 1 igen
Egyházasfalu 3 nem
Fertőboz 2 nem
Fertőd 1 igen
Fertőhomok 3 nem
Fertőrákos 2 nem
Fertőszentmiklós 2 igen
Fertőszéplak 2 igen
Gyalóka 3 igen
Harka 2 igen
Hegykő 1 igen
Hidegség 2 nem
Kópháza 2 igen
Lövő 1 igen
Nagycenk 2 igen
Nagylózs 3 igen
Nemeskér 2 igen
Pereszteg 5 igen
Petőháza 1 igen
Pinnye 2 igen
Répcevis 1 igen
Röjtökmuzsaj 1 nem
Sarród 1 igen
Sopron 6 igen
Sopronhorpács 1 igen
Sopronkövesd 2 igen
Szakony 2 igen
Und 2 igen
Újkér 1 igen
Völcsej 1 igen
Zsira 1 igen