Itt a vége, döntött a Kúria: marad Simon Zoltán és Havas Ákos plakátja

Fotó: cyberpress.hu

Döntött a Kúria bírói tanácsa, amely felett további jogorvoslatnak helye nincs. A testület a területi választási bizottság határozatával szemben a helyi választási bizottság joggyakorlásának adott igazat, e szerint a plakátokkal szembeni kifogást elutasították.

A Demokratikus Koalíció, mint egyik jelölőszervezetük, valamint Simon Zoltán és Havas Ákos soproni önkormányzati képviselőjelöltek választási ügyben hozott határozat bírósági felülvizsgálatát kérték, mely ügyben a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda képviselte őket.

Előzmény, hogy Németh Imre az MSZP vármegyei szervezetének vezetője kifogást nyújtott be a soproni választási bizottsághoz, mely szerint a nevezett képviselőjelöltek plakátja megtévesztő módon az MSZP logóját használják, holott jelölőszervezetként a párt nem áll a jelöltek mögött. A soproni testület a kifogást elutasította, ám fellebbezésre a vármegyei testület helyt adott a beadványnak. A további jogsértéstől eltiltotta, a plakátok eltávolítására kötelezte őket, a fellebbezés további részeit elutasította a bizottság.

A kérelmezők a vármegyei választási bizottság határozatának felülvizsgálatát kérték, melyet a bíróság alaposnak talált. A határozatból kiderült, kúria felhívására a beadványozó nyilatkozatot nem nyújtott be. A Kúria megállapította, hogy a bejelentő képviseleti jogosultságának vizsgálata hitelt érdemlően nem lett tisztázva, ezt az eljárásban maga sem bizonyította. A választási törvény értelmében márpedig a fellebbezőnek érintettnek kell lennie, ellenkező esetben érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A Kúria döntése e szerint: a jogellenesség ezen megállapítása folytán a felülvizsgálati kérelem további elemeinek az értékelésére a Kúriának nem volt lehetősége, ahogyan hivatalból a beadványozónak az általa megjelenített szervhez fűződő tényleges kapcsolata bizonyítására sem.

Mindezek okán a felülvizsgálati kérelemmel támadott másodfokú választási határozatát megváltoztatta, a helyi választási bizottság beadványozó kifogását elutasító határozatát helybenhagyta.

Plakát marad, karaván halad.