Fellebbeztek, el kell távolítani ezeket a soproni választási plakátokat

Fotó: cyberpress.hu

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Bizottság május 10-én határozatot hozott, mely szerint két soproni képviselőjelölt plakátját is el kell távolítani jogsértés miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) vármegyei elnöke kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz, ám a beadványát elutasították. A feljelentő ezt nem hagyta annyiban, fellebbezett és a területi választási bizottság helyt adott a kifogásnak. Állásfoglalásuk szerint a fellebbezés alapos, a kampányeszközök a választási eljárás alapelvét megsértik.

A határozat úgy szól, hogy Simon Zoltán és Havas Ákos a Párbeszéd – Zöldek és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltjei plakátja sérti a választási eljárásról szóló törvény egyik alapelvét. Nevezetesen azzal, hogy az MSZP logóját a másik két jelölő szervezet logója mellett azonos minőségben tüntették fel, így a plakátok azt a látszatot keltik, hogy a képviselőjelöltek az MSZP jelöltjei is.

A választási szerv felhívta a jelölteket és szervezeteiket a plakátok eltávolítására, valamint a további jogsértéstől eltiltotta őket. Más szankciót nem tartottak indokoltnak, így a fellebbezés azon részét elutasította.

Simon Zoltán az 1-es, Havas Ákos a 4-es számú önkormányzati egyéni választókerületben indul képviselőjelöltként a június 9-i választásokon, Jakál Adrienn (Párbeszéd – Zöldek, DK és MSZP támogatott) polgármesterjelölt csapatában.

Nyitóképünk illusztráció, a polgármesterjelölt plakátját nem kifogásolták, az nem jogsértő. A nevezett két plakát ide és ide kattintva érhető el a képviselőjelöltek Facebook-oldalán.