Elindult az első: áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

Fotó: cyberpress.hu

2024 áprilisa és augusztusa között Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV Zrt. Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között. A vasúttársaság elsősorban turisztikai céllal indított járatai célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar, vagy osztrák oldalának településeit, látnivalóit.

A „Fertő-táj vonatok” turisztikai céllal, az Interreg Central Europe program által támogatott SUSTANCE projekt keretében, a hétvégi napokon közlekednek a két település között: mind Sopronból, mind pedig Neusiedl am See-ből (Nezsider) két-két vonat indul naponta.

Az első vonat 2024. április 13-án 9.08-kor indult el Sopron állomásról, sajtónyilvános projektindító ünnepség keretében. Az eseményen Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke felidézte, régi vágyuk volt egy közvetlen vasúti összeköttetés létrejötte a Fertő tóhoz.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere megjegyezte, a mostani volt az első alkalom, hogy a vállalattal zárta és kezdte is a napot, ami rávilágít a nagy múltú cég jelentőségére.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója ismertette, a hétvégi Fertő-táj vonatokat biztosító szerelvények hétköznap Bécs és Sopron között közlekednek.

A járatok augusztus 25-ig közlekednek szombaton és vasárnap. A vasúttársaság úgy állította össze a menetrendet, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosít a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak is.

A vonatok indításával a vasúttársaság célja, hogy minél több turista vonattal, azaz maximálisan környezetbarát módon közlekedve keresse fel a 2001 óta UNESCO Világörökségi címmel rendelkező Fertő-tájat. A vonatok kerékpárszállításra is alkalmasak, így további kiemelt cél, hogy még inkább fellendüljön a tó magyar és osztrák oldalán futó kerékpárutak forgalma.

A Fertő-táj vonatok esetében kényelmes, klimatizált, alacsonypadlós szerelvényen lehet utazni, aminek köszönhetően kerékpárral is könnyű a fel- és leszállás.

A járatokat az ingyenes kerékpárszállítást is biztosító Fertő-táj felfedező jegy vásárlásával lehet igénybe venni, mely az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Sopron-Fertőszentmiklós-Pamhagen-Neusiedl am See viszonylaton közlekedő Fertő-táj vonatokon történő utazás
  • Pamhagen-Neusiedl am See között tetszőleges fel- és leszállás, rugalmas közlekedés
  • Díjmentes kerékpárszállítás Sopron-Neusiedl am See viszonylaton.

A Fertő-táj felfedező jegyet rendkívül kedvező áron kínálja a vasúttársaság, a 24 órás felnőtt jegy 6 euróba, míg a gyermekek esetében (6-15 év) 3 euróba kerül. Elérhető továbbá 48 órás érvényességű és egy útra szóló menetjegy is, ez utóbbi 3 euróba (1170 Ft) kerül.

A járatok szombati és vasárnapi napokon Sopronból 9.08-kor és 15.08-kor, míg Neusiedl am See-ből 11.33-kor és 17.33-kor indulnak.

A Fertő-táj vonatokhoz alkalmi, kedvezményes Fertő-táj csatlakozó jegyet kínál a vasúttársaság. Az utazási kedvezmény bármely belföldi induló állomásról a Fertő-táj vonatokra történő átszállás esetén vehető igénybe, mellyel az utazás hazaútban díjmentes.

A Fertő-táj vonatokról további információk, részletes menetrend ide kattintva érhető el.

Fotók: cyberpress.hu