Egy Tesla volt az első magyar autó, amit gyorshajtás miatt lefoglaltak Ausztriában

Egy hónap sem kellett ahhoz, hogy az osztrák rendőrség egy magyar rendszámos autót is lefoglaljon a sebességtúllépéssel kapcsolatos új szankciók értelmében. A vagyonelkobzás csak ideiglenes, de a 40 éves magyar férfi vezetői engedélyének búcsút kellett intenie, amiért 200 km/ó felett hajtott az A3-as autópályán hétfőn 10 óra körül Hornstein (Szarvkő) közelében.

A közlekedő azzal keltette fel az osztrák rendőrök figyelmét, hogy nagy sebességgel megelőzte a civil jellegű járőrautót, és követési távolságot be nem tartva, veszélyesen közel haladt a többi autóhoz. A Tesla sofőrje többeket letolt a belső sávból, egészen 225 km/óráig gyorsított míg nem eltávolodott a rendőrautótól. Egy 218 km/órás hiteles mérés volt irányadó a szabálysértés megállapításakor, ebből a A vonatkozó szabályok szerint 5%-kot kell levonni. A férfi a megengedett 130 km/órát így 77-tel lépte túl, ami a jármű ideiglenes lefoglalásával járt.

Március 1-től új szabályok vonatkoznak a gyorshajtókra Ausztriában:

Lakott területen a megengedett sebességet 60 km/ó-val meghaladó, lakott területen kívül 70km/ó-val meghaladó sebességkülönbség esetén az elkövetés eszközért 14 napra elkobozzák, míg ismételt szabálysértés esetén végleg lefoglalják a járművet.

Drasztikusabb szankcióval jár a településen belül 80km/órás, és azon kívül 90km/órás sebességtúllépés, ez esetben a járművet elveszik és elárverezik a hatóságok.

A fenti eset az orf.at nyomán néhány napja lényegében a teljes hazai sajtót bejárta, azonban a forrásban is tévesen szereplő adatokkal szerepeltetve.