Márciustól elkobozhatják a gyorshajtók autóit Ausztriában

Bekeményítenek a közlekedésbiztonság jegyében Ausztriában, amit megtámogattak egy új törvényi szabályozással is, amelynek értelmében 2024. március 1-től az extrém gyorshajtók akár elveszíthetik autójukat. Meggondolatlan illetve veszélyes gyorshajtás esetén, ami azt jelenti, hogy lakott területen a megengedettnél 80 km/h-nál nagyobb sebesség esetén, illetve lakott területen kívül 90 km/h-nál nagyobb sebességgel való közlekedés esetén a járműveket elkobozhatják és elárverezhetik. Ugyancsak érdemes észben tartani, hogy lakott területen belül már 60 km/h-ás túllépésnél, lakott területen kívül pedig 70 km/h-ás túllépésnél is hasonló retorziókra lehet számtani. – számol be az ORF.at az ÖAMTC tájékoztatására hivatkozva. 

Abban azt esetben, ha az autó nem a gyorshajtóé, akkor a közúti közlekedési törvény 2024. március 1-jén hatályba lépő vonatkozó módosítása szerint a sofőrt élete végéig eltiltják a vezetéstől. Ilyen esetben a jármű lefoglalható, de nem nyilvánítható elkobzottnak és nem árverezhető el. Ez ebben a formában a lízingelt vagy bérelt autókra is vonatkozik, tehát a elég radikális büntetésnek néz elébe az is, aki nem saját tulajdonú gépjárművel száguldozik.

Jó tudni azt is, hogy nem érdemes kísérteni a sorsot, hiszen bizonyos körülmények között akár egyetlen szabálysértés is a jármű elkobzásához vezethet, ha a sebesség túllépés meghaladja az adott paramétereket. Az elkobzott járművek árverés során kerülnek értékestésre, amelynek a bevételének a  70 százaléka a Közlekedésbiztonsági Alapba kerül, a fennmaradó összeg pedig az adott helyi hatóságot illeti meg.