A GYIK Rendezvényház felújított parkolójához nem kellett bántani a fákat

Megújult és rendezett környezetben parkolhatnak az autók a soproni GYIK Rendezvényház mögött területen, ahol egyúttal a parkolási rendet is felülvizsgálták. Megnéztük a beruházást, ahol még tart a kivitelezés, de volt mit bejárni a helyszínen.

Az őszi polgármesteri bejelentést követően magunk is ott jártunk, mikor megindultak a munkálatok a Mártírok útja által kettéhasított Erzsébet-kerthez köthető területen. Időszerű, hiánypótló beruházás az intézmény adottságaihoz igazodó parkoló kialakítása, hiszen korábban sem megfelelő infrastruktúra, sem rendszer nem volt a területen. Nagyobb rendezvények ideje alatt sokan szabálytalanul parkoltak a zöldterületre. A felújítás egyúttal azzal is járt, hogy bevonták a parkolóövezetbe a területet, ám az első két óra ingyenes maradt.

A városvezetői döntést megalapozó előterjesztésből kiderül, a GYIK Rendezvényházhoz tartozó parokolóra a korábbi években készült felújítási terv. A felújítást megelőzően közlekedési szakemberek bevonásával készült felülvizsgálat, mely javasolta a III. zónába történő beemelést, az Anger-réti sportpályához hasonló kitétellel. A szabály egyszerű: az első 120 perc (2 óra) ingyenes, díj fizetése nélkül ad parkolójegyet az automata, ami elősegíti a rendezvények látogatását, de csökkenti az egésznapos autótárolást és a bosszantó parkolófoglalást. Munkanapokon a díjtétel ezt követően 240 Ft / óra a díjzónának megfelelően.

Kétségtelen, a beruházásra szükség volt, a megvalósítással kapcsoltban azonban lehet és kell is kifogásokat emelni. Bár a beruházás költségvetését nem ismerjük, vélhetően a racionális gazdálkodás szemléletében készült, ami felelősségteljes lépés ebben az időszakban. Dicséretes, hogy a megszokott hangos jajveszékelés dacára a fák megmaradtak, mi több szegélykövekkel elválasztva a terület zöld környezete nem változott. Egy szó mint száz, nem a fák élete nem ért új parkolóhelyet, sőt ahol lehetett, még a régi betonburkolatokat is meghagyták. A pozitívumok ellenére akad más is, fotóval mutatjuk.

Ahol lehetett, ott maradt a régi padka:

A felfestés már kopik:

Van víznyelőrács, ám a csatornán nem folyik le a víz:

A szegélyek illesztését talán nem így tervezték:

A süllyesztett szegélyköveknek bizonyára örülnének a kerékpárosok:

A bejáratnál elő van készítve a közvilágítás, de a parkolóban már nem látni ezt. Ilyen sötétben:

Aszfalt, beton, gyeprács és kavics is az alkotóelemek között, aminek az eredményeként ismét egyel kevesebb elhanyagolt városi terület maradt és a kulturált megállóhelyeken számos autó parkolhat egyidejűleg. Mi több, a problémákon túl a végső mérleget persze nem azok adják majd, hiszen hibázni lehet, adjuk meg az esélyt a javításnak.