Teljesen lezárják a főutat Wulkaprodersdorfnál, év végéig tartanak a munkálatok!

Építési munkálatok miatt augusztus 7. hétfőtől lezárják Wulakprodersdorf (Vulkapordány) település átkelési szakaszán a B16-os főutat.

A teljes útzár várhatóan az év végéig tart, ez idő alatt a B16-os út felett átívelő Wulka-folyó hidat újjáépítik, a B50-es út felüljáróját pedig felújítják. Mivel a település északi és déli végében is egyszerre végzik majd a munkálatokat, így a közlekedőknek terelőúton kell közlekednie.

A forgalmat a siegendorfi körforgalomnál Zagersdorf és Antau felé terelik, az autósok a B50-es út vulkapordányi csomópontjánál térhetnek vissza a B16-os útra. Ez a megtett út hosszában duplája a jelenleginek, így érdemes nagyobb menetidőt számolva útnak indulni.

Burgenland Tartomány Hivatalának tájékoztatását az orf.at közölte, melyben kiemelté, hogy törekednek a lehető legkisebb forgalomkorlátozásra. Ezért, és gazdaságossági szempontból is egy időben, párhuzamosan valósul meg a két műtárgy korszerűsítése. A B16-os út települési átmenő szakasza a két építési terület közt a munkálatok idején a célforgalom számára járható marad – adta közre a tartományi hivatal.

Az általános szerkezeti állapotra, valamint a kialakításra és a teherbírásra hivatkozva vált szükségessé a Wulka-folyó feletti híd átépítése. Az új híd nagyobb vízáteresztő kapacitással fog bírni, így a település árvízvédelme is javul. A kivitelezésre azért az őszi időszakot választották, mivel az árvízveszély ebben az évszakban a legalacsonyabb.  A B50-es út B16-os út felett átívelő műtárgyának felújítása szeptember közepén kezdődik, ez idő alatt a felüljáró felett és az alatt sem lehet elhaladni.

A közlekedőket az oldalsó fel- és lehajtókon keresztül, egy nagy körforgalomhoz hasonló közlekedési rendben vezetik majd.

Forrás: ORF

A B16-os út a magyarországi 84-es főút folytatása, a Sopron – Klingenbach határátkelő forgalma az elmúlt időszakban pedig tovább nőt, hiszen két kisebb határátlépési pont átjárhatóságát is korlátozták Ausztria részéről. Mind az ágfalvi, mind a sopronkőhidai (Páneurópai Piknik) átlépők esetében terelődtek át autósok a soproni nagyhatárra, ezáltal az ingázóknak még nagyobb forgalommal kell számolniuk.

A fenti útzárból adódó forgalomkorlátozás újabb nehezítés lesz azok számára, akik Bécs irányába közlekednek, de nem használják az A3-as autópályát.