Sopron nyitott a kínai befektetők és turisták előtt (videó)

Dr. Farkas Ciprián, Sopron megyei jogú város polgármestere a China Global Television Network (CGTN) The Hub című műsorának volt vendége a közelmúltban. A kínai tőkebefektetések virágoznak Európában, Magyarország számára Kína kulcsfontosságú gazdasági partner, de az oktatás területén is keresik a kapcsolódási pontokat. Wang Guan műsorában a soproni polgármestere arról is beszélt, hogy Sopron szívesen látja a Kínából érkező turistákat.

Sopron vonzerejét a gazdag történelmi múlt és a műemlékekben bővelkedő belváros jelenti az idegenforgalmi ágazatban. A potenciális befektetők számára a logisztikai adottságainak hangsúlyozták ki, Sopron gyorsforgalmi- és vasúti hálózaton is elérhető, Ausztriához közel fekszik.

A Pekingből sugárzott adás bevezetőjében ismertetik, a pandémiás járványt követően számos város keres új partnereket a gazdaságuk fellendítéséhez és nemzetközi kapcsolataik megerősítéséhez. Sopron és a megye számára nem újdonság a távolkeleti kapcsolatok, a Leghűségesebb Város képviselői évekkel korábban együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a több millió lakosú Yichang városával. Győr-Moson-Sopron vármegye pedig Hupej tartománnyal ápol szoros kapcsolatot, a kínai testvérmegye fővárosa Vuhan. Az adásban szó esett arról, hogy milyen módon tudná tovább mélyíteni kapcsolatát Sopron Kínával a turizmus és a gazdaságfejlesztés területén.

A soproni városvezető elmondta, a Yichanggal kötött megállapodás kibontakozását a világjárvány nehezítette, de nyitottak a partnerségre. Ebben az egyik fő irányvonalat az oktatási célú együttműködések adják, a soproni középiskolák ebben jó úton járnak, de nagy lehetőségek mutatkoznak az országosan egyedülálló soproni erdészeti-faipari felsőoktatás területén is.

Forrás: CGTN Youtube

Az ázsiai, és különösképp a kínai turisták számára az a csoda, amit Sopronban és környezetében átélnek, elnyeri a tetszésüket – osztotta meg tapasztalatait a polgármester. Kiderült az is, 2016-ban a testvértartomány meghívására dr. Farkas Ciprián is járt Vuhanban. Mint elmonda, lenyűgözték az ott látottak, az ország ereje, fejlődése, a kulturális miliő.

És, hogy milyen egy soproni kínai kifőzde egy eredeti Kínában készült étellel szemben?

Kínai gasztronómia nagy kedvence Sopron polgármesterének, állítása szerint a különbség tetten érhető. Wang Guan kérdésére válaszul elárulta, sokkal intenzívebb és élménydúsabb a Kínában előállított kínai étel.

Azonban nem csak könnyed témák kerültek terítékre, a világpolitika aktualitásairól is megkérdezték Dr. Farkas Cipriánt a kínai állam által finanszírozott médiában. Véleménye szerint a veszélyek korában élünk, az orosz-ukrán konfliktus csak látszólag regionális háború, valójában a hatásait tekintve egy világháború. A magyar kormány álláspontjának hangot adva elmondta, ki kell maradni a háborúból és békére van szükség. Meggyőződése szerint a háború alatt Európa csak veszít, az elhibázott szankciós politika egekbe szökött energiaárakat és inflációs terhet zúdított az emberek nyakába.

A műsorvezető felidézte, Magyarország az elsők között csatlakozott európaiként az új selyemúthoz (One Belt, One Road) 2015-ben. Hogy tud Sopron csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, milyen kedvező hatásokat eredményezhet? – tette fel a kérdést Wang Guan.

Sopron polgármestere nagy reményeket fűz a programhoz, hiszen az áruk áramlásában Sopronnak kiemelt szerepe van. Előnyös fekvésén túl vasúti konténerterminállal rendelkezik, ezért a logisztika területén lát jövőt a városvezető. Dr. Farkas Ciprián kifejtette, ezen a területen is várják a kínai partnerek megjelenését. Az együttműködést minden eszközzel hajlandók támogatni, amennyiben Sopron gazdaságának fejlődéséhez járulnak hozzá.

Kína megkerülhetetlen partner Magyarország számára – derült ki az adásból.

2020-ban a legtöbb külföldi befektetés az ázsiai országból érkezett Magyarországra. Kína világban betöltött vezető szerepe okán jó partnernek ígérkezik a polgármester szerint, jó és kifizetődő az együttműködés, hiszen a kínai felhalmozódott gyártási kapcaitás megkerültethetetlenné tette az országot.

Dr. Farkas Ciprián műsorvezetői kérdésre válaszolva nagyszerű kezdeményezésnek tartja az emberiség közös jövőjéről szóló kínai víziót, mely Magyarország számára megkerülhetetlen tényező és figyelmet érdemel a világban is. Úgy gondolja, a haladó és fejlődő, a társadalom iránt felelősséget érző országok, akik fenntartható jövőt akarnak örökül hagyni, csatlakozniuk kell ehhez.

Zárszóként elhangzott, a kínai gasztronómiai és a misztikusan tűnő kínai kultúra nagy népszerűségnek örvend itthon, így örvendetes volna, ha a kínaiak is minél többen tudnák megismerni a magyar kultúrát és gasztronómiát.

Sopron nyitott a gazdasági befektetők, a turizmus területén és az oktatási ágazatban érdekeltek előtt!

Az interjúval kapcsolatban korábban a polgármester közösségi oldalán is közzétett bejegyzést. Posztjában úgy fogalmazott, Sopron szépségére nemcsak Magyarországon, de bizony még a Távol-Keleten is felfigyelnek.

Nyitókép: CGTN
Videó: Youtube