Pénteken nyílik meg az ideiglenes piac Sopronban

Forrás: dr. Farkas Ciprián Facebook-oldala

Szeptember 1-e péntektől már az ideiglenes piactéren várják az árusok a vásárlókat – közölte Facebook-posztjában dr. Farkas Ciprián soproni polgármester. A Csarnok utcai vásárcsarnok felújítása ezzel újabb szakaszba léphet, megkezdődhet a fejlesztési munka érdemi része.

Az átmeneti helyszín az Újteleki utcánál egy telek megnyitásával jött lére, itt az elmúlt időszakban előkészítő munkálatok folytak. A terepen immáron biztosított a közmű, az elárusító konténerek mellett mobil illemhelyeket is telepítettek.

Sopron első embere közösségi oldalán arra biztat mindenkit, hogy a munkálatok idején is látogassák a piacteret.

Ígérete szerint tavasztól pedig egy új, minőségi környezet várja a piacra érkezőket. A bő fél év arra lesz elegendő, hogy teljesen megújuljon az ingatlan és annak környezete. Ez némi kényelmetlenséggel jár, így vált szükségessé az időleges költőzés is, hiszen a vasárnapi bolhapiac már augusztus 27-től a Sopron Pláza melletti önkormányzati parkolóhoz került áthelyezésre.

A piac felújításának részleteit külön cikkben ismertettük, egyúttal tettünk egy sétát is a kissé hervadt állapotok közt is, messze eljárt az idő a vásárcsarnokunk felett.

Forrás: dr. Farkas Ciprián Facebook-oldala

A magyar kormány által biztosított forrásból a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. végzi a kivitelezést. A beruházás keretében lefedik a nyitott eladóteret, cserélik a burkolatokat és a közműveket, megújítják a homlokzatot és új főbejárat készül. A környezet korszerűsítése révén többek között szabadtéri árusítóhelyeket alakítanak ki, és új burkolatokat, parkolóhelyeket építenek.

Korábbi cikkünkből idézve: “új épületszárnyat húznak fel, a fedett piac közel ezer négyzetméteres lesz, passzázskapus főbejárattal. Az épületmunkákat követően megújítják az aszfaltburkolatokat, térköves felületeket és parkolóhelyeket alakítanak ki, hogy minden fronton korszerű környezetbe térhessenek vissza a soproni és környékbeli polgárok.”

A piac jelenlegi állapotát jól szemlélteti a Google felületein leadott értékelések is, 4 csillagos átlaggal. Friss, finom és jó áron kínált zöldségek, mézek és füstölt áruk állnak szemben a koszos, mai igényeknek nem megfelelő állapotokkal. Egy véleményező arról ír, csalódás ebben a szép városban ez a piac. Szintén egy csillagos értékeléssel erősíti meg az, aki szerint hatalmas disszonanciában áll a várossal a piac. Mások szerint is elavult, s épp ideje, hogy felépítsék a rég megígért újat. Ezt fejeli meg az a kevésbé tájékozott helyi idegenvezető, aki ezt is a Fidesz egyik betartatlan választási ígéretének tartja. Tíz hónappal ezelőtt azt írta, tavaly decemberben indult volna a bontás, és az új piac építése. Nyertek a fiúk, így legközelebb 2026-ban lesz újra megígérve – zárta véleményét.

Pechére, vagy sem, a felújítás sokak megelégedésére megindult, jövőre meg is valósul, amikor aztán önkormányzati választások is lesznek.

Látványterv:

Látványterv / Forrás: dr. Farkas Ciprián Facebook-oldala