Meg vannak számlálva a soproni piac napjai, viszlát balkáni állapotok! (VIDEÓ)

A soproni piac a ’70-es években épült, és öt évtizeddel később is nagyjából annak a kornak a színvonalát hordozza magában, ami meglehetősen érdemtelen a városra nézve. Minden szempontból elavult, ami sem a vásárlók, sem az eladók igényeit nem elégíti ki, és a környezete is rettenetes képet fest. Ennek azonban vége, elindult a piac – vásárcsarnok és környezetének fejlesztése, melyet kormányzati támogatásból tud megvalósítani az önkormányzat.

Piacozzon velünk egyet utoljára, de előtte áttekintést adunk a fejlesztés kontextusáról is.

Impozáns a 2015-ben megindított Modern Városok Program soproni fejlesztéseinek listája, lassan minden projektelem sikeresen lezárult. Megépült az M85-ös út; elkészült a történelmi belváros, a Lenck-villa, a Szent Mihály templom rekonstrukciója; több milliárd forint értékben  újultak meg belterületi utak, új városi uszoda, inkubátorház épült és átadták a múzeumnegyedet is. A Fertő tó partján sem állt meg az élet, de egyelőre összecsaptak a hullámok a világ felett, így a lővéreki konferencia központtal együtt a turisztikai beruházás időben átütemezésre került.

Pontosan három évvel ezelőtt derült ki, hogy a városvezetés kénytelen lemondani a a Zichy-Meskó-palota és a Russ-villa rehabilitációjáról is, mivel a felújításra kapott ajánlatok meghaladták a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat. A műemlék épületek állagmegóvása mellett a rendelkezésre álló támogatás átcsoportosítását kezdeményezte dr. Farkas Ciprián polgármester, melyet a kormány jóváhagyott. Így kerülhetett bele a Csarnok utcai piac és környezetének megújítása is a Modern Városok Program kalapjába.

Fotó: cyberpress.hu

Régóta várt fejlesztés tud megvalósulni a vásárcsarnok korszerűsítésével, hosszú évek adósságát törleszti ezzel a városvezetés, hiszen meglehetősen méltatlan környezetben tudnak találkozni a soproni árusok és vásárlóik.

Korábban arról írtunk, a Csarnok utcai piac korszerűsítése lesz Sopron új nagyberuházása, és valóban. A nagy projektek kifutottak, így politikai szempontból is jó időzítéssel rágta át magát a bürokrácia tengerén a beruházás előkészítése. Mindennél fontosabb, amit az ide kijáró soproniak is jól tudnak, megérett az idő egy új piacra. A Sopron értékeit gazdagító külső várfal közé ékelődött szűkös vásárcsarnok épülete ékes disszonancia a jelenkor valóságában. Az autóbuszpályaudvar és az Újteleki utcai átjáró közti jelentős gyalogosforgalom nap, mint nap szembe találja magát a leromlott állapotokkal. Töredezett, foltozott burkolatok, szintkülönbségek, omladozó falak, graffitik, burjánzó gazok egyvelege keveredik, egyedül a köztisztaság az, amire láthatóan odafigyelnek az illetékesek.

Kevés ilyen gazdátlan hely maradt már Sopronban, így a felújítás előtt egy hagyományos piacnap videó mozzanatokban örökítettük meg a mindennapokat. A felületes néző első benyomása akár lehetne az is, hogy a most látott mindennapok valahol az autentikus balkáni és dél-indiai piacok között félúton összegyúrt esszenciákból tevődnek össze, legalábbis ami a körülményeket illeti. Ebben a közegben cserélnek gazdát a kiváló helyi termelők által kínál jó minőségű, és a soproni vásárlók által szeretett friss portékák.

Az infrastruktúra elavultságán túl az elhanyagolt állapotok is hozzátesznek ahhoz, hogy ilyen helyen kell elárusítaniuk a szívvel-lélekkel dolgozó őstermelőknek, kisvállalkozóknak.

Az általános karbantartáson túl nem sok érdemi erőfeszítés történt az elmúlt időszakban, az önkormányzat saját forrásából csak az elavult műszaki megoldásokat tudta foltozgatni, további rövid időkre áthidalni. Ennek azonban 2023 nyarán vége szakad, a kormányzati támogatással remélhetőleg olyan üzemeltetési színvonal tud megjeleni, ami minőségi szolgáltatást nyújtó intézményt jelent majd értékesítői és vásárlói oldalról is.

A fejlesztés megindult, hamarosan végleg kiköltöznek az árusok az ikonikus beton ernyők alól, hogy aztán egy megújult, modern térbe, a helyi termelőkhöz méltó árusítóhelyre térhessenek vissza.

A jelenlegi állapotok hagynak kivetni valót maguk után / Fotó: cyberpress.hu

A beruházás keretében megtörténik a nyitott piactér lefedése, az árusító tér burkolatainak, berendezéseinek, közműveinek cseréje, a vásárcsarnok épületének homlokzatfelújítás, új fedett főbejárat kialakítása, valamint, a piac környezetében található közterületek, a közművek felújítása, az új parkolóhelyek, továbbá szabadtéri árusítóhelyek kialakítása is, valamint az Újteleki utca felé történő átjárás megnyitása.

A kivitelezést a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. nyertes ajánlattevő bonyolítja le Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat megbízásából, 1.249.900.000 Forint összértékben. Az öt ütemre tagolt megvalósítás első része zajlik, garázsok és tárolók bontásával, összekötő út kiépítésével. Ezen a területen alakítják ki az ideiglenes piacteret várhatóan augusztusra, majd kezdik meg a piacépület részleges bontását. A félig nyitott, félig fedett, ezért csapadékos időben semmilyen segítséget nem jelentő tetőrészeket elbontják a teljes északi tömbbel együtt, valamint kipakolják a belső berendezéseket. Új épületszárnyat húznak fel, a fedett piac közel ezer négyzetméteres lesz, passzázskapus főbejárattal. Az épületmunkákat követően megújítják az aszfaltburkolatokat, térköves felületeket és parkolóhelyeket alakítanak ki, hogy minden fronton korszerű környezetbe térhessenek vissza a soproni és környékbeli polgárok.

Látványterv / Forrás: dr. Farkas Ciprián Facebook-oldala

⬆ Utána és előtte állapotok ⬇

A soproni piac és vásárcsarnok / cyberpress.hu archívum

A soproni piac és vásárcsarnok felújításához kapcsolódó cikkeket ezen a linken keresztül érheti el.

Látványterv / Forrás: Dr. Farkas Ciprián Facebook