Minden bizonnyal ez a soproni járás legkeskenyebb összekötő útja

Fotó: cyberpress.hu

Az Egyházasfalut Szakonnyal összekötő út minden tekintetben apróka, a két falut összekapcsoló távolság csupán öt kilométer, a forgalom elég gyér, de az útpálya szélessége is meglehetősen szűkös. Minden bizonnyal ez a soproni járás legkeskenyebb közútja, a 8623-as jelű mellékút a 11-es kilométerszelvénytől felfelé.

A mellékutat az ötödrendű szolgáltatási szint szerint üzemeltetik, ami már eleve nem egy nagy eresztés, de így is nagy kontrasztokat találni. A 8623-as összekötő út Ivánból ered, Újkéren át vezet Szakonyig, teljes hossza 16 kilométer. Ebből 8-at újítottak fel az elmúlt hónapokban, így van tükörsima és jóminőségű aszfaltburkolattal ellátott része, meg van az ennek ellenkezője is.

Fotó: cyberpress.hu

A napi járműforgalom az országos nyilvántartás szerint 531, de az úton nehézgépkocsik, a nyári mezőgazdasági munkák időszakában a traktorok, kombájnok száma is megemelkedik.

Az útburkolat minősége maga a velünk élő történelem, sok évtizede koptathatják a kerek. Sem szegély, sem padka nem határolja, így a szélei töredezettek, a járható felület mérete egyre csak szűkül. Egy-egy szakaszon a mérőszalagot is elővettük, és elég is volt a hárométeres a teljes szélességhez. Nyomvályús, púpos, töredezett, de foltozgatott is. Itt-ott talán az aszfaltba is beleszántottak. Érdekesség, a Pós patak felett átívelő híd bírj a gyűrődést, teherbírása 40 tonna. És még sebességkorlátozás sincs.

Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu

Cikkajánló:

Göröngyös úton Iván felé

Üdvözöljük Győr-Moson-Sopron megyében, ne feledje, úthibák!