Göröngyös úton Iván felé

Győr-Moson-Sopron megye határán vezet a 8618-as út a cséri hulladéklerakóhoz / cyberpress.hu montázs

Ha valaki hagyta el a Sopron táblát már kelet felé, azután nem igen lesz alapos oka panaszkodnia a város útjainak állapotára. Lesarkított állítást, de elég csak nyitott szemmel eljutni a környező városokba, hogy érzékeljük, azért odahaza rendben mennek a dolgok. Tény, hogy soha nem látott mértékben újulnak meg egyaránt a vidéki úthálózatok, de még a jelenlegi sebességet tartva is évtizedes hátrányokat kellene ledolgozni viszonylag gyorsan, ami fizikai képtelenség lenne. Addig azonban marad a lokális hiba javítása, a kátyúzás számos olyan útvonalakon, ahol az arra közlekedők joggal reménykednek egy teljes felújításban.

Jellegzetes kisalföldi lankás utat formál a 8623-as Simaság és Iván között / Fotó: cyberpress.hu

Iván takaros kisalföldi falu, láthatóan jó kézben van a község vezetése, hiszen sorra újulnak meg a közintézmények, működik iskola és óvoda, valamint korszerű egészségház is. Nem utolsó sorban a közösségi élet is virágzik, hiszen a programkínálat a messzibb, nagyobb településekkel is felveszi a versenyt.

A soproni járás népesebb települései közé tartozik, a megye délkeleti csücskében több alsóbbrendű út is összefut a főutcában. Gyóró, Csáfordjánosfa, Csapod, Újkér és Simaság felől is érkezhetnek a közlekedők, akik aztán Iván belterületén a Fő és az Árpád utca útburkolatát koptatják.

Fotó: cyberpress.hu

Ezeket az aszfaltcsíkokat próbára tette már az idő vasfoga, mondhatni jócskán kiszolgálták már az élettartamukat. A közútkezelő már megalkotta a burkolaton a szürke sajátos ötven árnyalatát, hogy egyben tartsa az útfelületet. Aki azonban erre jár, azt nem a katasztrófaturizmus élteti muszájból választja az irányt úti céljához. A Fertőszentmiklós – Celldömölk vonal bő negyven éves bezárásakor az iváni vasúti megállóhely is megszűnt, így a hivatásforgalmat is csak közúton lehet kiszolgálni autóbuszokkal. Bár az utakon végzett forgalomszámlálás alapján az átlagos napi járműforgalom alacsony, ez a helyzet nem vigasztalja azokat, akik az út rossz minőségére panaszkodnak.

Már csak azért sem, mert a települést nem kerüli el a teherforgalom: a szomszédos Csér közigazgatási területén található az alig tíz éve megnyitott regionális hulladéklerakón gyűjtik össze több tucat nyugat-dunántúli település kommunális szemetét. Ivánon keresztül haladnak át nap, mint nap a kommunális járművek a 8618-as úton Csepreg irányába, innen lehet megközelíteni a cséri hulladéklerakót. Ez a forgalom Sopron felől a 8623-as úton, Répcelak felől a 8617-es úton tud áthaladni a községen. Ez utóbbi alig 4 kilométeres útnak az átlagos napi forgalma 536, míg nehézgépjárműből 56.

A környező utakat jól ismerő forrásunk szerint az itt mérhető teherforgalom döntő többségét a hulladélszállítást végző kukásautók adják.

A 8623-as úton mért átlagos napi forgalmat 626-ra teszik, itt a nehézgépjárművek 37-et tesznek ki. Gondolhatjuk, hogy az ilyen negyed, és ötödrendű utak nem a fejlesztési listák legelején szerepelnek, azonban bátorkodva bízhatunk abban, hogy az úfelújítások egyszer idáig is elérnek. Erre látni már számos jó példát mind a soproni, mind a szomszédos csornai és sárvári székhelyű választókerületekben.

Nemrégiben a 8624-es útról jelent meg képgalériánk, a hasonló témában íródott beszámolónk ide kattintva érhető el.

Fotó: cyberpress.hu
A fák mögött bújik meg a település, az útmenti keresztnél van a cséri hulladéklerakó kereszteződése / Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu
Győr-Moson-Sopron megyében már felfestették az úttest felezővonalát, bár az eltérő üzemeltetési kultúrának általában inkább Vas megyében látni jelét / Fotó: cyberpress.hu

a forgalmi adatok a KIRA rendszerből származnak