Közel az újraindítás: félmilliárdot spórolt a város a menetrenddel, a közvilágítással és a GYIK bezárásával

cyberpress.hu illusztráció

November 11-én, Márton napján színes programokkal nyitott újra GYIK Rendezvényház – ezzel teljesült az újraindítási program első eleme. A másik két takarékossági intézkedés vélhetően a lakosság sokkal szélesebb körét érinti, a csökkentett közvilágítás és a buszmenetrend visszaállításáról saját közösségi oldalán nyilatkozott dr. Farkas Ciprián, Sopron megyei jogú város polgármestere.

A szeptember végén elfogadott újraindítási program első elemeként újranyitott a GYIK Rendezvényház, miután az ingatlan értékesítési szándékáról lemondott az önkormányzat. A soproni városvezető Facebook-oldalán megjelent videóból kiderül, a héten nekilátnak az intézmény mögötti parkoló felújításához is, hogy komfortosabbá tegyék a látogatást az autóval érkezőknek.

Elmondta, az újraindítási program többi pontjának megvalósítását is meg fogják tenni, napokon belül nekilátnak a közvilágítás teljes visszakapocsolásához.

Hozzátette: a megújult buszmenetrend ütemes, rugalmas feltételeket kínál majd, és erre sem kell már sokat várni. Bővebb részleteket nem árult el a polgármester, de az újraindítás feltételeit a közgyűlési dokumentumokból is megismerhetjük.

A takarékossági intézkedésekről a 2022. évi szeptemberi közgyűlésen született döntés, s idén szeptember 28-i közgyűlésen döntöttek azok feloldásáról, már amelyek még érvényben voltak.

Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, a helyi közösségi közlekedés racionalizálásával 320 millió, a közvilágítással közel 100 millió forintot spórolt meg a város. Azzal, hogy nem nyitott ki a GYIK, mintegy 70 millió forintot lehetet megtakarítani.

A 490 millió forintos megtakarítást annak fényében kell értékelni, hogy a polgármester elmondásai alapján a városüzemeltetési költségek évente 12 milliárd forintot tesznek ki, míg helyi adóbevételekből alig 6 milliárd forint folyik be az önkormányzathoz.

Az ülésen arról is döntés született, hogy a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. veszi át a GYIK (Gyermek és Ifjúsági Központ) intézményét, a határozat szerint elsősorban közművelődési célú megnyitására és ekkénti hasznosítására.

Az energiaválság nyomán bevezetett takarékossági intézkedések megszüntetése kapcsán dr. Farkas Ciprián megjegyezte, tavaly a megemelkedett energiaárakkal szembesülve két választási lehetőség állt a városvezetés előtt. A közgyűlés tagjainak arról beszélt, akkor el kellett dönteniük, hogy adót emelnek Sopronban azaz megsarcolják a gazdasági társaságokat, valamint megemelik a lakosság közterheit, vagy pedig takarékossági intézkedéseket vezetnek be és a soproni emberek türelmét, megértését és toleranciáját kérik a tekintetben, hogy előteremtsük a megemelkedett rezsiköltségek fedezetét. Ez utóbbi mellett született döntés, véleményük szerint az orosz-ukrán konfliktus és az elhibázott brüsszeli szankciós politika következményeit nem szabadott a soproni emberekre hárítani.