Embertelen körülmények között volt bezárva egy furgonba 37 illegális bevándorló

A Sopron - Klingenbach határátlépési pont / Fotó: cyberpress.hu

Október 1-én vasárnap délben egy magyar rendszámú kisteherautó sofőrje szeretett volna beutazni Ausztria területére a Sopron – Klingenbach (Kelénpatak) közúti határátkelőhelyen. A gépjárművet az osztrák rendőrök ellenőrzés alá vonták, mely során kiderül, a raktérben 37 fő tartózkodik. Közülük négyen légzési nehézségre panaszkodtak, ezért egészségügyi ellátásban részesültek egy várandós nővel egyetemben. Őt és férjét rövid ideig a kismartoni kórházban tartották megfigyelés alatt. A migránsokat ez követően nyilvántartásba vették és kihallgatás céljából őrizetbe kerültek – számolt be a burgenlandi rendőrség közleménye alapján a bvz.at.

A furgont vezető 30 éves afgán állampolgárral szemben nyomozást indítottak embercsempészést gyanújával.

A rendőrség szerint ez az újabb eset ismételten rávilágít arra, hogy az embercsempészek számára nincs határ, ha a sanyargatás és az embertelen, olykor súlyos sérüléseket is eredményezhető szállítási módokról van szó. A burgenlandi rendőrök hatékony felderítése nyomán idén már 210 csempészettel gyanúsított személyt tartóztattak le. A statisztikák szerint az előző évhez képest az elmúlt hónapokban 63%-kal csökkent az illegális bevándorlók elfogása.

A rendőri szerv meglátása szerint a javuló tendencia számos intézkedésüknek is betudható, például a magyar rendőrséggel is együttműködő FOX hadművelet, a határtérségben szolgáló erők támogatása, valamint a bevetések drónokkal és egyéb technikai berendezésekkel való erősítése. A tartományi rendőrség az érintett települések polgármestereivel is tárgyalást kezdeményezett.