Közös akció keretében akadályoznák meg, hogy Ausztriába jussanak az illegális bevándorlók

Az "Operation Fox" keretében együttműködő osztrák rendőrök, magyar rendőrökkel és társhatóságokkal / Fotó forrása: krone.at / P. Huber

Az osztrák-magyar határ térségében látnak el együttes járőrfeladatot osztrák és magyar rendőrök december elejétől, az osztrák belügyminisztérium új stratégiájának végrehajtásaként.

Magyarország területén ellenőrizik a migránsok frekventált útvonalait, hogy visszaszorítsák az embercsempészet és az illegális migráció jelentette veszélyt.

Gerhard Karner néppárti belügyminiszer a nezsideri járásban található Andau (Mosontarcsa) határátlépési pontjánál látogatta meg a szolgálatot teljesítő erőket a hét elején. A burgenlandi és magyar egységek közös munkájáról elmondta, céljuk, hogy csökkentsék az elfogott embercsempészek és menekültek számát azáltal, hogy Ausztriába egyáltalán meg se érkezzenek. Karner szerint harcolni kell az embercsempész bűnszervezetek ellen és fel kell lépni a menedékjoggal való visszaéléssel szemben. A migrációs nyomás egy nemzetek feletti együttműködésre sarkalja a szomszédos országokat, ezért a határmenti térségekben megerősítik a közös munkát, Magyarország területére fókuszálva – fejtette ki a programot, melyben a burgenlandi rendőrök látnak el feladatot.

A közös járőrözés hatékonyan segíti a határokon átnyúló hatósági munkát, mely kiterjed ellenőrzési, felderítési funkciókra, valamint a külföldiek országon belüli tartózkodásuk jogszerűségének vizsgálatára. Jelenleg 30-30 fővel látják el a munkát, de további 30 főt kívánnak átcsoportosítani. A műveletben részvevők a határellenőrzésben és a váratlan feladatok teljesítésében is szerepet vállalnak.

Az osztrák-magyar rendőrjárőrök kiemelt akcióján túl az osztrák határtérséget drónokkal, rendőrkutyákkal, hőkamerával és speciális járművekkel is folyamatosan monitorozzák.

Az illegális migrációval és az embercsempészet által leginkább fertőzött területek az Oberpullendorf (Felsőpulya) és a Neusiedl am See (Nezsider) járások. Az osztrák rendőrség tájékoztatása alapján csak Andau környékén 10.800 bevándorlót és 47 embercsempészt fogtak el egyetlen hónap alatt.

A belügyi tárcavezető továbbá az akciót bíráló kritikák kapcsán hangsúlyozta, nem csak követelni kell, hanem cselekedni. Ugyanis mint az ellenvéleményben megjelent, Magyarországon aligha folyamodhatnak menedékjogi kérelemhez az érintettek, ezért csak át akarnak utazni az országon. Karner egyúttal védelmébe vette Ausztria vétóját is, melyet Románia schengeni csatlakozásával szemben hoztak. Elmondta, ez a rendszer itt működik, keleten nem.

Sopron térségében nem ismeretlen az osztrák rendőrök jelenléte, korábbi cikkünk is részletezi a határ két oldalán szolgáltot teljesítők jó együttműködését.

Illusztráció / Osztrák rendőrautó a soproni Győri úton 2019. júliusában / Fotó: cyberpress.hu archívum

krone.at nyomán