December 1-től használható az Ágfalva – Schattendorf határátlépési pont, engedéllyel

Süllyedő oszlopok korlátozzák a gépjárműforgalmat Schattendorf (Somfalva) - Ágfalva között / Fotó: cyberpress.hu

December 1-e péntek délutántól ismét használható az Ágfalva – Schattendorf (Somfalva) települések között határátlépési pont a gépkocsival közlekedők számára, már amennyiben előzetesen engedélyhez folyamodtak és megkapták a szélvédőre ragasztandó matricát.

Ismeretes, korábban vandálok rongálták meg a süllyedő oszlopos rendszert, az érzékelők javítása rendkívül hosszadalmasra nyúlt.

A határátlépési ponton keresztül az elmúlt években jelentősen megnőtt a forgalom, ezzel egyidejűleg a Somfalván áthaladó autók száma is emelkedett. A burgenlandi település vezetés ezt megelégelve hozta meg egyoldalú intézkedését a tekintetben, hogy a határ felé vezető egyetlen aszfaltozott utat lényegében lezárta. A gyakorlati útzár jogilag gyalogoszóna kialakítását jelenti, a sétálóutcába csak engedéllyel rendelkező járművek hajthatnak be. Így aki a 160 eurós engedélyt megszerzi, az két éven át a határtálépési pontot is használhatja.

Az országhatárra telepítendő pollerek miatt 2023. márciustól lezárták az útszakaszt, majd július elejére készült el a 120 ezer euró értékű beruházás. A határon átutazni szándékozó autósoknak azonban használni sem volt ideje, még egyetlen beérkezett kérelmet sem vizsgáltak meg, mire ismeretlenek tönkretették a rendszer lézeres érzékelőt.

Az ügy heves vitákat váltott ki Magyarországon és Ausztriában egyaránt, az ingázó magyar munkavállalók mindennapjait megnehezítő intézkedés ellen mindkét ország ombudsmanja, magánszemélyek és független jogi képviselők is felszólaltak.

A bvz.at portál úgy értesült, 2023. december 1-től járhatóvá tették az átkelési pontot, így kilenc hónap után végre ismét megnyílt a forgalom, igaz továbbra is csak az engedéllyel rendelkezők számára.