Fertő tó: Greenpeace aktivisták zárták le élőlánccal a bekötőutat

Greenpeace aktivisták zárták le Fertő tóra vezető bekötőutat 2022.02.16.-án. / fotó: cyberpress.hu

Élőlánccal és két emelet magas állványokra felfüggesztett molinóval zárták le szerda hajnalban a Fertő tóra vezető bekötőutat a Greenpeace-aktivisták, akikhez Udvaros Dorottya is csatlakozott. A Greenpeace – mint azt a sajtóközleményében írja – az elmúlt hónapokban a rendelkezésre álló összes létező jogi eszközzel próbálta megállítani a nemzeti parki területen zajló – általuk súlyos természetrombolásnak nevezett – beruházást. Hozzáteszik, hogy a kormány ahelyett, hogy vigyázna rábízott közös kincsünkre, egyre több közpénzt öl bele abba, hogy elpusztítsa azt. A fertői beruházás költségvetése a tiltakozók szerint már 45 milliárd forint felett jár.

 

Greenpeace aktivisták zárták le Fertő tóra vezető bekötőutat 2022.02.16.-án. / fotó: cyberpress.hu

A Greenpeace-aktivisták erőszakmentes akciójukkal arra hívják fel a figyelmet, hogy elfogadhatatlan, hogy egy nemzeti parkban az élővilág megóvása helyett egy szűk csoport gazdasági érdekében épülő luxusberuházás szempontjai érvényesülnek.

„Bámulattal tölt el az élet, ami évmilliók alatt kialakult ezen a Földön. Az emberiség kreativitása és fantáziája lenyűgöző módon teljesedett ki az elmúlt évszázadokban. Megmutattuk az erőnket, és most mutassuk meg azt is, hogy milyen alázatosak tudunk lenni, hogy mennyi tisztelet van bennünk a földi élet iránt. Önmagunkért is.” – nyilatkozta a helyszínen Udvaros Dorottya.

 

Udvaros Dorottya színművésznő is csatlakozott az aktivistákhoz. / Greenpeace aktivisták zárták le Fertő tóra vezető bekötőutat 2022.02.16.-án. / fotó: cyberpress.hu

 

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakembere kiemelte:

 

„Minden, de minden létező jogi utat bejártunk már, hogy megmentsük a Fertő tavat ettől a botrányos építkezéstől. És nem csak mi: az UNESCO-tól az Európai Unión át a Magyar Tudományos Akadémiáig minden valódi hazai és nemzetközi természetvédelmi testület egyetért velünk abban, hogy ezt a beruházást most azonnal le kellene állítani. Végtelenül elkeserítő, hogy a szemünk láttára önös érdekből pusztítják el ennek az egyedülálló nemzeti parknak az értékeit. Ezért jöttünk ma ide. Hogy a saját jelenlétünkkel tiltakozzunk ez ellen a pusztítás ellen.”

 

A Greenpeace felidézte azt is, hogy a Fertő tó barátai Egyesület és más helyi civilek másfél éve tiltakoznak a beruházás ellen. A Greenpeace Magyarország legutóbb a Fertőre kiírt közbeszerzési pályázatot támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert az még a – a kiemelt beruházásokra vonatkozó rövid határidők miatt megkérdőjelezhető módon kiadott – környezet- és természetvédelmi engedélyeiben leírtaknak sem felel meg. A Döntőbizottság azonban visszautasította a kérelmet arra hivatkozva, hogy nincs jogosultságuk ezt megvizsgálni.

Mint azt elmondták, ezen a helyszínen épülne egy 53 hektáros megalomán beruházás keretében egy 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 450 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. A beruházás így mintegy 53 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a feleslegesen bővített kikötők kivételével a parttól néhány kilométerrel távolabb, a védett területen kívül is megvalósíthatóak lennének – kisebb léptékben, a természettel összhangban.

Most abban bíznak, hogy ezzel a figyelemfelkeltő akciójukkal ismét fókuszba tudják helyezni a Fertő tavi projektet és sikerül előbb-utóbb elérni azt, hogy az általuk luxusberuházásoknak hívott elemek kikerülnek a projektből és egy emberi léptékű beruházás valósul majd csak meg a területen és az élővilág és a természet tisztelete visszatér erre a területre is.

 

Greenpeace aktivisták zárták le Fertő tóra vezető bekötőutat 2022.02.16.-án. / fotó: cyberpress.hu

 

A helyszínen ottjártunkkor egyébként valóban egy békés demonstrációt láttunk, atrocitás nem történt és bár meglepő lehet, de a rendőrséget se láttuk felvonulni. Kérdésünkre, miszerint meddig maradnak az aszfalton az aktivisták, azt a választ kaptuk, hogy amíg bírják, kitartanak! 

 

Frissítés:

Később a reggeli órákban megérkezett a rendőrség is a helyszínre, akik a demonstráló résztvevők egyik tagjának elmondták, hogy a gyülekezési törvény értelmében ez a jelenleg zajló demonstráció egy be nem jelentett esemény – amit egyébként kötelező lett volna bejelenteni –  így a jogszabályok értelmében szabálysértési eljárást indítanak a szervezővel/szervezőkkel szemben. A rendőrség egyébként szintén nagyon korrekten járt el, hiszen a tájékoztatás mellett még teát is felkínált a résztvevőknek a hideg időjárásra való tekintettel, akik azonban köszönettel nem éltek a felajánlással. Szintén új információ, hogy a demonstrálók egy napig maradnak a helyszínen, utána levonulnak. 

 

Korábban a témában:

 

Fertő tavi beruházás: Zavaros híresztelések helyett nézzük a tiszta tényeket

 

Tiltakozás volt a kiemelt beruházások ellen Sopronban

 

Udvaros Dorottyával együtt demonstráltak Sopronban a Fertő tavi beruházás ellen