Ingyenes járat: elektromos autóbuszt tesztelhetnek a soproniak péntektől!

BYD elektromos busz / Forrás: Volánbusz fotó

Július 9-én, pénteken indul a kormány Zöld Busz Programjának legújabb demonstrációja. Ezúttal Sopronba érkezik egy tisztán elektromos meghajtással rendelkező szóló autóbusz, melyet egy teljes hónapon át használhat a helyi utazóközönség.

A Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával. Ennek keretében keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a leghűségesebb város is vállalást tett alternatív meghajtású autóbuszok beszerzésére. A közszolgáltatóval megkötött szerződés részleteiről ide kattintva olvashat bővebben.

Első ízben a mintaprojekt keretében tesztbusz állomásozik majd Sopronban, amit egy 2020-as évjáratú BYD eBUS formájában kell keresni az utcákon. A kínai márka termékét Komáromban szerelik készre, a háromajtós járművet 150 kW teljesítményű kerékagymotor mozgatja – írta meg a magyarbusz.info szakportál. Részletezik: hatótávja 300 kilométerben maximalizáható teljes töltöttség mellett, 65 fő befogadásával 22 ülőhelyet biztosít vandálbiztos üléseken.

Forrás: Zöld Busz Program