Tovább emelkedhet a betegbarát urológiai műtétek száma

Laparoszkópos tornyot és hozzá tartozó kiegészítő eszközöket, kézi műszereket kapott a Soproni Gyógyközpont átfogó fejlesztési programja keretében az Urológiai Osztály. Az új készülék segíti a „kulcslyuk” sebészeti eljárás eddiginél szélesebb körű alkalmazását és a betegbarát műtéti technikák meghonosítását.

Soproni Gyógyközpont

Az urológiai szakterület hazai és nemzetközi viszonylatban is jelentősen fejlődött az utóbbi évtizedekben. A műtéti tevékenységben egyre inkább előtérbe kerülnek a különféle endoszkópos és laparoszkópos beavatkozások – mondta el a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Dr. Kulcsár Dániel, az Urológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

A Soproni Gyógyközpontban a Dunántúlon (a győri kórház és a Pécsi Klinika után) a 3. legtöbb, évente közel 150 laparoszkópos urológiai műtétet végeznek el a szakemberek. Eddig a Szülészet – Nőgyógyászati Osztály és az Urológiai Osztály egy közös készüléket használt, a saját műszerrel azonban a jövőben tovább bővülhet a műtéti kapacitás, emelkedhet a beavatkozások száma – hangsúlyozta a főorvos.

Soproni Gyógyközpont

Az osztály munkatársai az elmúlt években nagy gyakorlatot szereztek az endoszkópos-laparoszkópos operációkban. Két orvos különféle hazai és külföldi képzéseken sajátította el a technológia alkalmazásának legfrissebb tudásanyagát, a szakorvosjelölt kollégák pedig folyamatos asszisztálással tanulják a modern eljárásokat – fejtette ki Dr. Kulcsár Dániel.
Ma már Sopronban is a napi rutin részét képezik a sebészeti feltárás nélküli urológiai beavatkozások (pl. húgyúti kövek eltávolítása, vese- vagy hólyagműtétek). Az új műszerrel a laparoszkópos technika meghonosítása egyéb területeken is lehetővé válik, például vese- és prosztata daganatok radikális eltávolítását is nagyobb számban végezhetik a szakemberek. A technológia emellett nagyobb teret kap a vizelettartást helyreállító, rekonstrukciós műtétekben is – részletezte az új műszerek előnyeit Dr. Kulcsár Dániel. Hozzátette: a toronyhoz tartozó új monitor a beavatkozások során részletes kivetítést, a műtéti terület felnagyítását és ezáltal jobb látási viszonyokat eredményez az orvosoknak. Az új kézi műszerek, illetve a meglévő precíziós és ultrahangos, vágó- és koaguláló eszközök pedig szövetkímélő technológiát tesznek lehetővé.

A laparoszkópos eljárás nagy előnye, hogy a kisebb műtéti sebek miatt a beavatkozások utáni fájdalom mértéke is csökken. Jelentősen rövidül a lábadozás idő, a betegek hamarabb folytathatják az aktív életvitelt.

 

cyberpress.hu