Soproni hírek civilektől...

Ez már az M85-ös nyomvonala Nagycenknél!

Igen, jól olvasta, ez már az M85-ös gyorsforgalmi nyomvonala, amit kijelöltek Nagycenk határában. A településtől délre halad el az 2×2 sávos autóút tervezett nyomvonala. Itt, egy a tervezett 24,6 méter koronaszélesség széles és nagyjából 500 méter hosszú, a horgásztavat védő erdősávig tartó szakaszon gyalulták le a földet az elmúlt hetekben.

A földmunkákat most a régészeti feltárások kapcsán kezdték meg. A nagycenki Kövesrét dűlőn korábban Árpád-kori települést és 4000 éves bronzkori leletek találtak. Akkor, 2005-ben a Sopron-Szombathely vasútvonalon valósítottak meg ívkorrekciót ezen a szakaszon, a megelőző régészeti feltárás során 19 objektum került elő, kisebb-nagyobb terménytároló és agyagkitermelő gödrök között három cölöpszerkezetű ház részletei is napvilágot láttak. A környék leletekben gazdag, szántásban, akár arasznyi mélységben is találhatunk edénymaradványokat.

A gyorsforgalmi út kapcsán újra megbolygatták a földet, valószínűsíthetően ezt követően már ennél nagyobb elánnal haladhatnak majd a dolgok. A feltárt 12 ezer négyzetméteres helyszínen megfigyelhető egy bronzkori falu földsánc vonalához hasonlító köríves vonulat, amit a szürke színeződésű talaj mutat. A régészek melegedőjétől nem messze leégett házak nyomait tárták fel, de akadnak ló és marha csontok, színes és fúrt edénymaradványok is a felszínen.

Bár helyszín jól behatárolható, megközelítése az alábbiak figyelembevétele mellett ajánlott! A kulturális örökség értékeit érintő bármilyen mértékű károkozás, rombolás, pusztítás pótolhatatlan és jóvátehetetlen veszteséget okoz! A 2001. évi LXIV. törvény alapján örökségvédelmi bírság szabható ki, a bírság tétele 10 ezertől forinttól 250 millió forintig terjedhet.
Továbbá, a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint aki régészeti lelőhely helyrehozhatatlan károsodását idézi elő, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő! A rongálás büntette büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen nagy kárt okoz, valamint a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen jelentős kárt okoz!

A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló kormányrendelet alapján a régészeti szolgáltatásokat a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum láthatja el az építési beruházásnál. Precíziós földmunkákban az Archeogép csapata segédkezik.

További cikkeink M85 témában ide kattintva találhatóak!

cyberpress.hu

Hirdetés: