Sopron es ami mögötte van...

A terv szerint elveszik az osztrák családi pótlékot az Ausztriában dolgozó magyaroktól!

Megdöbbentő tervezettel állt elő az új osztrák kormány, aminek szikrája a hétvégén tartott amolyan elvonulós egyeztetésük után pattant ki és amiről elsőként a Der Standart számolt be, akik részletesen foglalkoztak a család támogatások tervezett osztrák reformjairól. No de nézzük is a minket, leginkább itt a határmentén élőket – azon belül is azokat, akik Ausztriában vállalnak hivatalosan munkát – érintő kényes felvetéseket, amely gyakorlatilag komoly anyagi veszteséget hozhatnak azok számára, akik kint kapják a családi pótlékjukat vagy különbözetüket.

Sebastian Kurz kancellár és Heinz-Christian Strache alelnök szeretné csökkenteni a külföldön élő gyermekek után járó családi támogatását, akinek szülei Ausztriában dolgoznak. / fotó: apa/roland schlager

Az új osztrák ÖVP és FPÖ alkotta kormány a Der Standard  beszámolója szerint megállapodott abban, hogy egy új rendszer bevezetésével csökkenteni fogják a külföldön élő gyerekek után járó családi pótlék összegét. A dolog apropója, hogy ezzel a megtakarítási intézkedéssel kívánják az ilyen jellegű kiadásaikat csökkenteni, amely egyes információk szerint – ami nem tekinthető hivatalos adatnak, azonban közel állhat a valósághoz – 2016-ban az osztrák államnak 273 millió eurójába került.  Ebből az összegből egyébként a Magyarországon élő gyermekek után cirka 80 millió eurót utaltak, a fennmaradó összeg eloszlik Szlovákia, Lengyelország és egyéb államok között. Természetesen nem csak minket magyarokat érint ez a kiadáscsökkentési tervezet, hanem az összes többi államot is, de ettől függetlenül mi vagyunk azok az említett országok közül, akik a legérintettebbek ebben a témakörben.

Összegezve a lényeget, a terv szerint  az Ausztriában járulékokat fizető magyarok ( és persze más kelet-európaiak ) kevesebb pénzt kapnak majd vissza családtámogatásként, mint osztrák kollégáik, amennyiben a gyerekük nem él ( bejelentve életvitelszerűen ) Ausztriában. ( Érdekes egyébként, hogy az osztrák munkavállaló gyermeke élhet akár itt Sopronban is, őt nem érinti ez a csökkentés. )

Sebastian Kurz kormányának ezzel az első “remekbe szabott” tervével/döntésével közel 40 ezer magyar gyermek esne el az osztrák állami támogatástól, ergo hiába dolgozik kint anyu vagy apu, ez a támogatás bukta lenne. Tehát hiába dolgozik kint és fizeti becsülettel Ausztriában a mindenkire vonatkozó járulékokat a nem osztrák állampolgár nem illeti meg ugyanaz a szociális ellátás körébe tartozó családi juttatás, mint az osztrák kollégáit.

A hvg.hu információi szerint egyébként Brüsszel már vizsgálja is ezt a bevezetésre szánt osztrák tervet és azt ígérik hogy megvizsgálják, hogy a szabályozás nem sérti-e az Európai Unió szerződéseit. Mi bízunk benne, hogy vagy sérti majd az uniós szabályozást vagy pedig jobb belátásra tér az osztrák kormány és elveti ezt az ötletét, hiszen ezzel egyéb problémákat is generálhat a munkahelyeken.

 

 

cyberpress.hu

Hirdetés: