Multihurok: Be kell “szolgáltatni” a közeli minőségmegőrzési termékeket!

illusztráció / fotó: cyberpress.hu archívum

A legnagyobb élelmiszeráruházaknak 2022.  februrától kötelező lesz felajánlaniuk az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére. Erről döntött kedden az Országgyűlés az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításával. Ezt az új törvényt a gyakorlatban 138 igen és 1 ellenszavazat mellett fogadták el, így tehát felkészülhetnek azok a multiláncok akiknek 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételük van ( pl. Tesco. Spar, Auchan, Aldi, Lidl, Penny ) egy új rendszer bevezetésére, amennyiben nem szeretnének komoly büntetést fizetni. 

Az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó változtatás azon termékeket érinti, amelyeknek a minőségmegőrzési idejük nagyon közeli, de legalább 48 órás. Fontos tudni, hogy a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik ez a szabályozás, tehát a pékárú sütés esetében ez a rendelet nincs érvényben. Magyarul azok a közeli lejáratú minőségidős termékek, amelyek eddig kedvezményes áron az akciós polcokon elérhetővé váltak és amelyek nem mellesleg a kevesebb bevételből gazdálkodó embereknek mintegy jelentős kedvezményes vásárlást jelentettek úgy tűnik megszűnik vagy legalábbis csak abban az esetben lesz elérhető, ha nem él a rendelet szerinti felajánlással az ÉMK vagy mondjuk azok a karitatív szervezetek, akik felkerülnek arra a listára, akik élhetnek az lszállítás jogával.

A jogszabály célja egyébként az, hogy  a lejáratközeli áru a rászorulókhoz és ne a kukába kerüljön. 

 

A törvény indoklása kitér arra az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslésére, miszerint az előállított élelmiszereknek mintegy harmada megy veszendőbe, holott azok megtermelése jelentős erőforrást igényel. Egy uniós felmérés szerint pedig az élelmiszerhulladék több mint 5 százaléka a kereskedelemben keletkezik.

Az érintett üzleteknek  egy úgynevezett élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük és ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is. Az, hogy ezt most központonként kell megtenniük vagy üzletenként az nem teljesen tiszta, de elképzelhető hogy minden egyes üzletegységnek kell majd rendelkeznie egy amolyan alfelelőssel is, akik mondjuk mulasztás esetén  mehet a szőnyegszélére.

Bírsággal sújtható az, aki nem készít ilyen tervet vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszerhulladék tervezett mértékét.

Mindezek mellett a legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára.

A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.