Soproni Petőfi Színház: Itt a közönség évada!

fotó: Koppány Karina / soproniszinhaz.hu

A közönség évadaként hirdeti meg a Soproni Petőfi Színház a 2022/2023-as szezonját. Ennek különlegessége, hogy a nézők internetes szavazatai alapján bekerült a repertoárba a Bolha a fülbe bohózat és Eperjes Károly rendezésében a Chicago című musical. Meglepetésként pedig műsorra tűzik A Napsugár fiúk vígjátékot, a teátrum két egykori igazgatójának, Mikó Istvánnak és Szilágyi Tibornak főszereplésével. A bérletezést március 1-től megkezdik.

 

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az évadhirdető sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hármas jubileumot ünnepel Sopron kulturális élete 2022-ben. Idén 230 éves a városban a magyar nyelvű színjátszás, 30 esztendővel ezelőtt mutatkozott be a településen az első önálló társulat, és 10 éves a Sopron Balett. Ennek tiszteletére hirdeti meg a Petőfi Színház A közönség évadát. Céljuk az, hogy a világjárvány sújtotta időszakban – amikor a kulturális intézményeknek is számtalan nehézséggel kellett megküzdeniük a műkődésük érdekében – újraindulásként a közönséggel együtt töltsék meg ismét a színházat, és visszahozzák azt a nézőszámot, hangulatot, oldottságot amely a 2019-es időszakra volt jellemző.

Ezért is hirdettek internetes szavazást, hogy a nézőkkel együtt állítsák össze a következő évad műsorát. A várakozáson felüli érdeklődés jellemezte a kezdeményezésüket, százas nagyságrendet meghaladó voks érkezett. Ebből 19 olyan előadást kértek a teátrumtól, amely már szerepelt valamikor a repeortoárban. Öt produkciót szerzői jogi, illetve méretbeli okok miatt nem tudnak bemutatni. Azt is figyelembe kellett venniük, hogy a szakmai irányvonalaik mentén megőrizzék a műfaji sokszínűséget az évadban. Végül a hármas döntőbe került előadások közül a győztes Bolha fülbe és a második helyezett Chicago bekerült az őszi szezon műsorába. A harmadik A vágy villamosa színmű pedig a tervek szerint későbbi szezonban szintén látható lesz. 

Mindezek után a felnőtt bérletben A közönség évadában októberben bemutatják Katona Imre Isten komédiása című zenés játékát Assisi Szent Ferenc életéről a Jászai-díjas Pataki András rendezésében. Ezután Vicki Baum – Luther-Davis–Robert Wright – Gerge Forres Grand Hotel című musicalje látható a Soproni Petőfi Színház és a Zsadons Produkció előadásaként Zsadon Andrea Jászai-díjas művész rendezésben. A darabot Vicki Baum Menschen im Hotel című regénye alapján Luther Davis írta. A zene és a dalszövegek Robert Wright, George Forrest és Maury Yeston nevéhez fűződnek.

A jubiláló Sopron Balett két önálló táncművet mutat be egy estén belül Porka havak címmel. Az első részben Varga Gábor–Nagy László–Alekszej Batrakov Havon delelő szivárvány című művére mutatnak be egy történetet Alekszej Batrakov koreográfiájával, a második részben Szarka Gyula–Németh Ervin –Demcsák Ottó Szívünk legyen most a jászol című darabját a Harangozó-díjas Demcsák Ottó koreografálja.

A nézők kérésére Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózatát játsszák, ezt a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk állítja színpadra. Az évad nagyszínpadi zárásaként Fred Ebb – Bob Fosse – John Kander Chicago című musicaljét Eperjes Károly Kossuth és Jászai-díjas színművész rendezi. (A musical Maurine Dallas Watkins „Chicago” című színdarabja alapján készült.)

A  kamarajátszóhelyen pedig felnőtt bérlet tekinthető meg Neil Simon A Napsugár fiúk című vígjátéka Pataki András rendezésében Mikó István Jászai-díjas, kiváló-és érdemes művész és Szilágy Tibor Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló-és érdemes művész főszereplésével.

Középiskolás bérletben játsszák az Isten komédiását, a Porka havak táncművet, a Chicago musicalt és Carlo Goldoni Két úr szolgája vígjátékát Pataki András rendezésében. Fórumszínházi előadásként kínálják ennek a korosztálynak Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét Gál Tamás előadásában, Monoblock Helló, Náci! kamarajátékát, Linn Skåber–Németh Ervin Kamaszszületés és Pirkko Saisio–Németh Ervin Betonéjszaka című darabjait.

A felősök megnézhetik az Isten komédiását, a Porka havak táncművet, a Két úr szolgáját, A helység kalapácsát. Színházi nevelési programban szerepel a műsoron a Kamaszszületés és Németh Ervin (Meg)felelni színházi nevelési előadása.

Az alsós és az óvodás bérletesek láthatják a Szívünk legyen most a jászol táncjátékot, a Lúdas Matyit Pataki András rendezésében, és érkezik a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Hedry Mária Tündér Míra című mesejátéka Krizsán Szilvia rendezésében.

Pataki András egyúttal bejelentette, hogy a magyar kultúra napja és az évadhirdetés alkalmából Hűségkártyát bocsátanak ki a felnőtt bérleteseknek. A nézők  a Pro Kultúra hálozatához tartozó intézmények saját rendezvényeire (színházi előadásokra, koncertekre, programokra) alkalmanként egy teljes árú jegyet, illetve a jövő évadra szóló egy felnőtt teljes árú színházbérletet tíz százalék kedvezménnyel vásárolhatnak meg. A Hűségkártya 2023. május 31-ig érvényes. Ezzel is szeretnék megköszönni a közönség hűségét, melyet az elmúlt esztendőkben megtapasztalhattak.

fotó: Koppány Karina / soproniszinhaz.hu

A sajtótájékoztatóra eljött Eperjes Károly, aki a következő évadtól a színházi művészeti vezetője lesz és most színpadra állítja a leghűségesebb város teátrumában a Chicago című darabot. A musicalt 2014 októberében Veszprémben már megrendezte nagy sikerrel. Ahogy fogalmazott, nem akar attól a koncepciójától eltérni. Zenekarral, tánckarral, látványos díszlet-és jelmezvilággal szeretné színpadra állítani a művet. A soproni előadás kulcskérdése szerinte a jó szereposztás, hogy vonzó legyen a darab ne csak a városban, hanem azon túl is. Ezen dolgoznak most. Érdekesség, hogy Eperjes Károly az 1980/81-es szezonban Kaposvárott Ascher Tamás rendezésében Billy Flynn szerepét játszotta a Chicago című musicalben, s az előadás akkor országos hírűvé vált. Negyven éve a fertőrákosi barlangszínházban is bemutatták a darabot – a mai napig emlegetett sikerrel. Erről is mesélt a Kossuth-díjas művész a sajtónak.

fotó: Koppány Karina / soproniszinhaz.hu

A Sopron Balett új előadásaihoz kapcsolódva Demcsák Ottó arról beszélt, hogy nem szeretnének szakmailag, gondolatilag, művészileg letérni arról az útról, amelyre tíz évre ráléptek. Ezt alátámasztja az eddigi 16 bemutatójuk, azoknak fogadtatása. Folytatni akarják ennek szellemiségében a munkájukat olyan pozitív, az élet szeretetéről szóló, jövőt, gondolatot építő előadásokkal, mint Szívünk legyen most a jászol is lesz majd.

Alekszej Batrakov azt emelte ki, hogy Nagy László műve kapcsán olyan közös kapcsolódási pontokat akar találni az általa elképzelt történettel, amelyben a szeretet és a szerelem az összekötő híd. Ma, amikor a mesterséges intelligencia, a robotizáció uralja a hétköznapokat, a világot, kezdenek kiveszni az érzelmek. Az előadással az értékekhez, az emóciókhoz szeretne visszatérni, megmutatni azt, hogyan tudja mindez legyőzni az érzelemmentességet a technikai robbanások közepette is.

Sass László, az önkormányzat kulturális-és oktatási bizottságának elnöke úgy fogalmazott, az évad egyértelműen azt célozta meg és arról szól, hogy telt házakkal tudjon játszani a színház. Az igényes, minden korosztályt megszólító sokszínű műsor ezt támasztja alá, s reméli, a járványhelyzet sem hátráltatja majd munkát. Így a közönség évada igazán vonzó tud lenni a nézőknek.

 

 

via Varga Róbert / soproniszinhaz.hu